Urban Design City Centre
Unaizah, Saudi Arabia, 2014

MEGBÍZÓ


ÉPÍTÉSZ

designed by Erick van Egeraat

SZAKTERVEZŐK

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

BRUTTÓ TERÜLET

500 000 m2

Erick van Egeraat megbízást kapott a Szaúd-Arábiai Unaizah városközpontjának áttervezésére és egyedi épületek sorozatának részletes kidolgozására. A jóváhagyott koncepcióterv vonzó megoldásokat kínál jelentős problémákra, melyekkel a városközpont jelenleg szembesül. Az 58 ha-os központi területet gyönyörű, pálmafás ültetvények veszik körül, amelyek Unaizah városának erős identitást biztosítanak. Az ültetvények zöld és árnyékos légkört kínálnak a sivatagi klímában. A központi terület jelenleg nagy, nyitott terekből áll, amelyeket főleg parkolásra használnak, valamint egy sor kereskedelmi épületből, lakóépületből, mecsetből és egy központilag elhelyezett hatalmas bevásárlóközpontból.
Az a javaslat, amelyet Erick van Egeraat és csapata tovább fejleszt, a következő tíz évben valósul meg.
Az első elem egy új, egyirányú körút, melynek négy sávja egyértelműen meghatározott, 800 méter (kelet-nyugat) és 920 méter (észak-dél) átmérőjű, ovális körzetben épül. A körgyűrűn a látogatók több kijáratot vehetnek igénybe a földalatti parkolóházakba. Ezen felül egy észak-déli föld alatti főút keresztezi a fejlesztési terület. Ez az új és hatékony közlekedési és parkolási rendszer javítja a belváros megközelíthetőségét és tehermentesíti a föld feletti forgalomtól. A körgyűrű jelenleg már építés alatt áll. A jövőben lehetővé teszi, hogy a föld feletti nyilvános tereket gyalogos területekké alakítsák át. A különböző utcaszélességek – sikátorok, utcák és terek – közötti organikusan kialakított átmenetek vonzó emberi léptéket biztosítanak a gyalogosok számára. Datolyapálmák és városi bútorok bőséges mennyisége biztosítja a szükséges árnyékolást.
A jó állapotú meglévő épületeket beépítik az új általános tervezési koncepcióba valamint megtervezik a további épületek sémáit, köztereket, amelyek a körgyűrűhöz kapcsolódnak. A belváros egész területén egységes identitás biztosítása érdekében a fejlesztés során az épületek kortárs homlokzatai és kompozíciói a tradicionális építészet gyökereken alapulnak.