2021.06.02.

Építési engedélyt kapott az érdi tízlakásos lakóépület

MEGBÍZÓ

Tatos László

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft. / Szabó Zoltán
Épületgépész: ZolContact Kft. / Bukta Zoltán
Elektromos: Szuhamella Roland
Tűzvédelem: Bo-Sec Bt. / Gombik Boglárka
Közlekedés: Balogh Balázs

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2020
Engedélyezési terv: 2021

BRUTTÓ TERÜLET

1 400 m2

A telek Érd központjában, Érdligeten a Balatoni út nyugati oldalán, észak-déli irányban elnyúlva fekszik. A valamikori első számú Balatonra vezető főút napjainkra már kis forgalmú városi úttá csendesedett, két oldalán párhuzamos parkolókkal, fákkal és sövénnyel. Egy utcával délebbre töltésen és felüljárókon haladó kétnyomos vasútvonal zajvédő falai láthatóak. A terület enyhén dél felé, a Duna irányába lejt. A terület szabadon álló egy- és többlakásos lakóépületekkel, ipari és szolgáltató épületekkel vegyesen, beépített. A környéken mindenféle korú és állagú épületek megtalálhatóak, a 60-as évek típusházaitól a mai egyszerű társasházon át az autószalonig. A megállapodott beépítés – jellemzően FSZ+1 EM+EM és valamilyen tetőfelépítmény, beépített magastető. A környező teleken álló növényzet már koros, terebélyes. A telken álló 50-60 éves épület bontás alatt áll.
A tervezett lakóépület tíz lakása számára a lehető legjobb tájolást, elegendő fényt nyújt, felső szintekről kilátással a kertvárosias környezetre. Az épület a Balatoni úttól a HÉSZ előírása szerint 8,5 méterre hátrahúzva, a Szarkaláb utcában pedig a környezetéhez képest kissé nagyobb, 5 méteres előkerttel helyezkedik el. Kitölti a beépíthető területet, melyet a Balatoni út felől két külső lépcsőház metsz fel és megközelítést nyújt a szintenkénti 5-5 lakáshoz.
A három részre metszett tömeg két tömbjéből a két utca felé két emeleti szint ugrik előre, ezáltal osztva meg a homlokzatokat és csökkentve a magasság érzetet. A tető bár darabolt, kontúrjait tekintve egy tömeggé simul össze. A déli elkeskenyedő vég egy szinttel alacsonyobb tömegével fordul rá az alacsonyabb házsorra. A két utca sarkon viszont a magasság a Balatoni út és a TKR ’ kiemelt jelentőségű városi főútvonal’ igényhez igazodik, városi léptéket adva a környezethez. A tagolt tömegen a nyílászárók egyenletes ritmusa ad eleganciát az épületnek. A nyílászárók beépített zsaluziával árnyékolhatók. A földszinti tömeg tégla burkolatot kap igazodva az iroda funkcióhoz, a felső szintek vakoltak, a tető fémlemez fedésű lesz. A bevágásokban a három kétszintes, nagy méretű lakáshoz tetőteraszokat alakítottunk ki. A tetőszinten a tetőbe visszaharapva alakul ki a nagyméretű tetőterasz. A gépkocsik a Szarkaláb utcában a járdán keresztül felparkolva, a Balatoni út felől pedig, a lábakra állított tömeg alatt a felszínen parkolhatnak. A gyalogos bejáratok a Balatoni úti mély előkerten keresztül vezetnek a lépcsőházakhoz. A telekhatáron két bejárati építményt javaslunk az utcától visszahúzott gyalogos kapukkal.