2022.05.17.

Folynak a budaörsi családi ház kivitelezési munkái

MEGBÍZÓ

Ronwell Holding Group Corporation és Dr. Nagy Diana

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Bürger Nándor
Épületgépész: Deák Attila
Elektromos: Szuhamella Roland

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2022
Egyszerű bejelentési terv: 2022
Kivitelezés: 2022-2023

BRUTTÓ TERÜLET

235 m2

A telek Budaörs nyugati részén, a Csík-hegy keleti oldalában, a Szüret utca felé lejtően fekszik. Az utcában korábban kis méretű hétvégi házak lehettek, melyek napjainkban épülnek át családi házakká, így az elvadult kertek és a gondozott területek keverednek, alapvetően a növényzet és a kopár hegyormok látványa dominál. A nagyjából észak-déli irányban futó utcában a földszintes magastetős épületek jellemzőek, de az újabbak kétszintes erősen üvegezett lapos modern tömegek.
A telek a Som köz északi végét elfoglalva tárul fel, az utcától erősen emelkedik a Csík-hegy oldalában, felső vége az erdőbe nyúlik. A teleken mára már elbontott két kis épület állt, melyek terepbe vágott helyét az új épület és emelt terasza hasznosítja. Az épület megközelítése a meglévő fák között vezettet úttal megoldható. A telken lévő fenyőket mindenképp megtartjuk, az elöregedett, elvadult gyümölcsfákat egyedileg kell megvizsgálni.
A tervezett házat a természeti környezet látványa, az egykori épület helyek és növényzet inspirálta. Az tájolási és terep adottságokat kihasználva, a meglévő fák helyzetét figyelembe véve az épületet a telek közepén, az északi oldalhatárhoz igazítva helyeztük el. A telekhatárnál az épület kétszintes, alul garázzsal és tárolókkal A lakótér az emeleten egyszintes, amiben a nappali és éjszaki funkciók a felvezető lépcsőnél elválnak. A terek zömmel a fantasztikus kilátás felé tájoltak. A lejtő felöli oldalhoz egy zöld terasz csatlakozik melyre külső lépcső vezet, ahonnan a felső egykori épület helyén kialakított terasz is elérhető. Az épület tetejére részben klimatikus okból zöldtetőt tervezünk telepíteni, így a fenti utcából nézve a környezetébe olvadhat. A két egymásba vágó tömeg homlokzatburkolatát tekintve is megkülönböztetve jelenik meg. A tulajdonos által kért homogén téglaburkolat mindenképp hosszú távon is minőségi megoldás lehet.