.
.

Játékáruház, játszóház és irodaház
Budaörs, 2009-2010

MEGBÍZÓ

Candimpex Budapest Kft.

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Fasching Ferenc Ferdinánd és Petik és Társai Mérnökiroda Kft.
Épületgépész: ZolContact Kft. Bukta Zoltán
Elektromos: Sollenau Kft. Petkovics János
Tűzvédelem: Szökő Csaba
Közlekedés: Négyes Mérnökiroda Kft. Nagy Katalin
Konyhatechnológia: Rátonyi Árpád

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2009
Építési engedély: 2010
Kiviteli terv: 2010

BRUTTÓ TERÜLET

3 150 m2

A telek Budaörsöt délről határoló M1-M7 autópálya szakasz északi oldalán az úttest feletti körforgalomra vezető felhajtó műtárgytól részben takartan, a Törökbálinti utca végén fekszik. A Törökbálinti, Hársfa és a Budafoki utcákon túli lakóterületek közé ékelődött kereskedelmi – intézményi terület 1-2 szintes, különböző korú és típusú ipari – iroda épületekkel lazán beépített, fás parkos terület.
A telken, melyen valamikor gépjármű értékesítő telep működött, egy mára már lebontott pavilon állt az utcától hátra húzva. A telek nagy része az autópálya 100 méteres védőtávolságán belül esik, melyen belül az autópálya kezelőjének hozzájárulásával a 65 méteres vonalig épület építése lehetséges.
A tervezett épület, a tervezési program szerinti hármas funkcionális tagolás szerint, tárul fel a déli oldalára tervezett játszópark felöl, ahonnan a fő megközelítési iránya lesz, illetve az autópálya és a felette lévő körforgalom felöl jól látszik, ami jelentős reklámértékkel bír. A telek közterület kapcsolattal rendelkező északnyugati sarkához rendezve áll a raktáráruház masszív kővel burkolt tömje, különleges formálását a homlokzat mászófal funkciója indokolja. A keleti végen az irodaház sima, fényes tömbje áll önálló bejárattal, melynek legfelső födéme a raktártömb felé nyúlik, letakarván a játszóház üvegezett terét. Az épület ötödik homlokzata a tető is teraszként kialakított 9,90 méteres járósíkjával a környék fölé magasodik és jó kilátással bíró rendezvény terület lehet az irodaházhoz is és a játszóházhoz is kapcsoltan. Az épület alatti pinceszint rejti a parkolókat és a gépészeti tereket, a terepszint épületen belüli és kívüli minél jobb kihasználhatósága miatt.
A raktáráruház tömbben a legnagyobb területen a 9,31 méter belmagasságú raktáráruház, a szükséges raktározási rendszerrel, és az első emeleten a hozzá szükséges irodák kaptak helyet. Az épület fő függőleges közlekedője, mely a pinceszinttől a földszintig, a főbejárat előtti fedett-nyitott területre vezet, onnan az ellenőrzött beléptetés után a tetőszintig folytatódik. A földszinten, központi térhez kapcsolt a ruhatár és a büfé, a második emeleten a tetőszintet kiszolgáló vizesblokk.
Az irodatömb középfolyosós szerkesztésű, a homlokzat mellé helyezett irodákkal és belső „vak” homlokzathoz rendezett kiszolgáló funkciókkal. A lépcsőháza, zajos autópálya felöli oldalra húzott. Bejárata a földszinten illetve a garázsból közvetlenül. A földszinten a központi térhez kapcsolódóan üzletek, konyha és vizesblokk került kialakításra.
A központi tér az épület fő elosztó tere foglalja magába a játszóházat, a konyha fogyasztóterét és egy összekötő hidat, mely rálátást nyújt a belső és a külső játszóterekre is.
A tervezési program alapján csak az épület földszintje közforgalmú, mindenki számára megközelíthető, ennek megfelelően a szükséges mozgássérült parkolót a Törökbálinti utca felöli terepszinti parkolók között helyeztük el.