2022.04.08.

Építési engedélyt kapott a Budapest II. kerületi 4 lakásos lakóépület

MEGBÍZÓ

Rainbow Számítástechnikai Rendszer és Kereskedőház Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft./Szabó Zoltán
Épületgépész: HaanStúdió Kft./Hargita Kristóf
Elektromos: ZonePlan Kft./Kapitor György
Tűzvédelem: BoSec Bt./dr. Gombik Károly

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2018-2019
Építési engedély: 2019

BRUTTÓ TERÜLET

850 m2

Az itt álló villaépületet rossz állapota miatt bontani kellett, az új épület formálása az előd tömbjét idézi. Tömegében racionális, homlokzati minősége viszont a mai kort idézi. A telek a Rézmálon, a Fillér utcát és az Alvinci utat délnyugat – északkeleti irányban összekötő Rókushegyi lépcsőtől délkelet felé lejtően fekszik. Az utca szinte forgalommentes, autóval az Alvinci út felől megközelíthető, a tervezett épület után kezdődik a Fillér utcára felmenő lépcső. Mivel a domborzat a Marczibányi tér felé erősen ellejt, az épület felső szintjeiről kitűnő kilátás nyílik a Dunára és Várra. A környéken mindenféle korú és állagú épületek megtalálhatóak, a háború előtti villától a kilencvenes évek elejei társasházig. A megállapodott beépítés – jellemzően FSZ+2–3 EM+ valamilyen tetőfelépítmény, beépített magastető – A környező teleken álló növényzet már koros, terebélyes. Az utcafronton álló, 60-70 éves épület rossz állaga (vizes, gombás, penészes) bontásra kerül.
A tervezett új lakóépület négy lakása számára a lehető legjobb tájolást, elegendő fényt és a kellemes kertvárosias környezet maximális élvezetét nyújtja, kilátással a fent ecsetelt panorámára. Az épület az úttól 15 méterre hátrahúzva helyezkedik el, ahol a jelenlegi geodéziai viszonyoknál a kis lejtésű, emelet magas lejtővel végződő utcai plató van, nagyjából kitölti a beépíthető szélességet és lakásaival ráfordul a kedvező tájolásra illetve így a látványra is.
A magastetős, majdnem szimmetrikusan rendezett tömeg északnyugati sarkába húzott lépcsőháza, szintenként nagy egybefüggő lakóterületet hagy a kedvező tájolás irányában. A ház az oldalsó frontjain inkább zárt, a lejtő, a kert felé nyílik meg nagyméretű üvegezett felületekkel, melyeket horizontálisan erkélyek és teraszok tagolnak, egyben segítve a déli hővédelmét és árnyékolását. A nyílászárók beépített zsaluziával árnyékolhatók. A tetőszinten a tetőbe visszaharapva alakul ki a nagyméretű tetőterasz. Az épület földszintjének a lejtésből fakadóan a lejtő felé van homlokzata, a hátsó oldalán a pincei tárolók légteréhez csatlakozik, az oldalkertekben részben földdel takart. A gépkocsi rámpa a legalacsonyabb utcai ponttól a legrövidebben, a északkeleti oldalkertben vezet a pinceszinti garázshoz, melynek épület alól kinyúló részei 40-80 centiméter vastagságú földdel fedettek. A gyalogos bejárat elválasztva az előkert túloldalán enyhén lejtve az épület első emeletére érkezik.