.
.

7 lakásos lakóépület
Budapest II, 2009-2014

MEGBÍZÓ

Lédrr Kft.

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Alapkő Kft.
Épületgépész: Merkhet Kft. Bukta Zoltán
Elektromos: Metzger Ferenc

KIVITELEZŐ

SN-Werk Kft.
Projektmanagment: Takács-Tetra Kft.

FÁZISOK

Kiviteli terv módosítás: 2008
Kivitelezés: 2009-2010

BRUTTÓ TERÜLET

600 m2

Az épület Budán, a Pálvölgyi barlang szomszédságában áll – a korábban két házból álló épületegyüttesnek tervezett lakóépületek közül a kisebbik – mely jelenleg irodai funkcióval üzemel. A tervezés kezdetén már számolnunk kellett ezzel a lehetőséggel, ezért választottuk a belső lépcsőházra és a homlokzati falakra támaszkodó szerkezeti rendszert. Az gépészeti és elektromos megoldások is ennek megfelelően lettek tervezve. A külső megjelenés az építés során kissé egyszerűsödött, elmaradtak az üveg korlátok és a fa burkolat.
A Pusztaszeri út e konkáv kanyarulatában, – egy kiemelt vendégút mentén,- elég zavaros épületegyüttes alakult ki: különböző helyzetű és formájú építmények halmaza. Emiatt arra gondoltunk, hogy e telekre 33/b egy „puha” formájú épület lenne beilleszthető: például egy ellipszis. Megbízónak ez a forma kedvezőnek tűnt, mind formai, mind lakásalaprajzi szempontból, és így úgy gondolja, hogy a 31b számú (engedélyezett, de meg nem épült épülete) is hasonló formációban valósuljon meg.
Építészetileg ez – szerintünk – kedvező megoldás, mert e két ellipszis alakú épület, az őket összekapcsoló bejárati motívummal, az út jelentős és szintbélileg kiemelt kanyarulatában érdekes építészeti hangsúlyt képezne, mely valamely „nyugvópont” lehetne a terület zűr-zavaros beépítésében.
Épületeink az L6-os építési övezet előírásai szerint kialakítottak. A földszint a maximális beépített területet veszi igénybe, a megfelelő tájolási és kilátási viszonyoknak megfelelő térszinten nyugvó ellipszis alakú burkolt terasz-felülettel. Az I. emelet kissé visszaugratott ellipszise a hasonló irányban eltolódott, – a beépítési vonal elé 0,70 – 1,50 m-re kiugró erkélyekkel kialakított. A II. emelet pedig az előírásoknak megfelelő visszalépésekkel, Penthouse-szerű tetőterasszal megoldott.
Az épületek felületképzése a nagyméretű üvegfelületek között üvegtónusú fémfelületek, az erkélyek és teraszok korlátjai pedig átlátszó íves biztonsági üvegből készülnek. Ily módon a két ellipszis alakú henger csillogó üveg és fémburkolatú teste nagyszabású és csillogó elvont formaként jelenne meg a tájban.
Virág Csaba