.
.

7 lakásos lakóépület
Budapest II, 2009-2014

MEGBÍZÓ

Raabland Investment Kft.

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft. Szabó Zoltán
Épületgépész: Merkhet Kft./Piraton Komplex Kft.
Elektromos: Sollenau Kft./Radics György

KIVITELEZŐ

Callpan Kft.

FÁZISOK

Vázlatterv: 2009
Építési engedély: 2009
Kiviteli terv: 2011
Kivitelezés: 2009-2012

BRUTTÓ TERÜLET

1 200 m2

A telek a Rózsadombon, az Eszter utca alján, az Áldás utca felé emelkedően fekszik, meglévő épületek közé ékelve, az utca talán legkeskenyebb telkeként. Az utca a város fele egyirányú, különböző korú épületekkel beépített. Mindenféle korú és állagú épületek megtalálhatóak, az eklektikus villától a korai bauhaus társasházig. A megállapodott beépítés – jellemzően FSZ+2 –3 EM+ valamilyen tetőfelépítmény, beépített magastető – miatt a növényzet már koros, terebélyes, a menekülőúton suhanó autóból csak a zöld „zajvédő falak” látszanak. A magas pontokról a kilátás lélegzet állító, a Szent István bazilikától a Dunán, Váron keresztül a Széchényi-hegyen keresztül a János-hegyig óriási panoráma élvezhető. A Dunán hídjai e teljesen speciális szögből egymás mögött sorjáznak.
A telken korábban, egy mára már lebontott kisebb épület állt az utcától hátra húzva. Azóta több építési engedély próbálkozás volt az utcához közel helyezett épülettel, melyeket a felső szomszéd folyamatosan támadott. A telek keskenysége és a magas telekár miatt a nyaktagos, az utcára merőlegesen 30 méter mély épület megépítése kifizetődő a befektetők részére. A szomszédokkal történt egyeztetések eredményeképp kialakult konszenzusos megoldás a régi épület helyére tett, minél alacsonyabb tetőfelépítményes épületet jelentene.
A tervezett társasház hét lakása számára a lehető legjobb tájolást, elegendő fényt és a kellemes kertvárosias környezet maximális élvezetét nyújtja, pár magas pontjáról kilátással a fent ecsetelt panorámára. Az épület fenti helyzet miatt az utcától hátra húzódva helyezkedik el, a beépítési vonal és a 30 méteres mélység által meghatározott területet kitöltve.
A lépcsőház által elvágott két egyforma alapterületű tömeg, kedvezőtlenebb tájolás felöli oldala a hálókat, fürdőket szervezi a jobb tájolású oldalára a napplai-étkező-konyha funkciók épülnek. A penthouse lakás nappali tereivel az utca és a kilátás felé nyílik meg. Az erkélyek a nappalikhoz csatlakoznak, a földszinti lakások kertkapcsolattal rendelkeznek. A lépcső és felvonó az épület közepére került – tetején felülvilágítóval – az épület gyalogos bejárata a földszinten, a gépkocsi bejárata a pinceszinten.
Az épület alatti pinceszint rejti a szükséges gépkocsi parkolókat és a lakásonkénti tárolókat. Az épület alól kinyúló része 20 – 60 centimétertől növekvő vastagságú földdel fedett.
A lakások nappalival, három szobával, konyhával és fürdővel, wcvel és háztartási helyiséggel kialakítottak, erkéllyel vagy terasszal. A nyílászárók beépített redőnnyel árnyékolhatók. A tetőlakás a modern hagyományhoz híven kihasználja az épület ötödik homlokzatát a lapostetőt és virágzó kertté teheti, nappalival, konyhával, étkezővel illetve két szobával, és fürdővel kialakított lakás környezetét.