.
.

Passzív ház
Érd, 2012-2014

MEGBÍZÓ

Szász Bence

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft. Szabó Zoltán
Épületgépész: Kurunczi György

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2012
Építési engedély: 2013
Kiviteli terv: 2013
Kivitelezés: 2013-2014

BRUTTÓ TERÜLET

280 m2

A telek Érd központjától északnyugatra, mára már beépült környezetben fekszik. A terület délnyugati irányban lejt, azonban a talajszintről különösebb látvány nem ragadható meg. A nagyjából észak-dél irányban futó utak közt nyugat felé néző kertű telkek oldalhatáron állóan, földszintes, elvétve tetőteres lakóházakkal beépítettek, maximum 30 százalékos mértékben. A szomszédos épületek különböző korok termékei, szemben az utca túloldalán háború körüli szolidan formált, jobbról lapostetős kis épület, balról ’80-as évek magyar háztáji termék semmitmondó, szomorú tömeg. A kert végében lévő nyeles telken egy kétszintes, az utca felé zavaros képet mutató ház épült.
A tervezett ház leginkább a megrendelői szándék mentén alakult, mely a hosszú távú letelepedést célozza, két szülő és 2-3 gyermek számára szükséges tereket, vizuálisan maximális kert és fénykapcsolat jelenti. A szinte a kertben élő nappali teret és konyhát állítja a központba.
Ennek megfelelően az épület, két szinten funkcionálisan és a kedvező energetika szerint elrendezett terek által előállított logikus tömeg. Az eltolt garázs és az épületet keretező oszlop-gerenda elem oldja és gazdagítja a szigorú kompozíciót. A kert felé kinyúló méretes terasz árnyékolója az egyik gerenda elembe rejtett. A kert többszintű tájjelegű növényekkel beültetett lesz, segítve a talaj árnyékolását, ahol az épület szellőztető levegőjének hűtő – fűtő csövei futnak.
A személygépkocsik az épületben lévő garázsban tárolhatók.