2022.06.20.

Megkezdődtek a nagykovácsi családi ház építési munkálatai

MEGBÍZÓ

Szalai András és Váczi Bianka

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Bach Gabriella
Épületgépész: Tóth András
Elektromos: Fekete János

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2022
Egyszerű bejelentési terv: 2022
Kivitelezés: 2022-2023

BRUTTÓ TERÜLET

205 m2

A telek Nagykovácsi északkeleti részén, a Zsíros-hegy és a Kerek-hegy közti nyereg vízszintes részén fekszik. Az utcában korábban kis méretű hétvégi házak lehettek, melyek napjainkban épülnek át családi házakká, így az elvadult kertek és a gondozott területek keverednek, alapvetően a buja növényzet dominál. A nagyjából kelet-nyugat irányban futó utcákban a magastetős épületek jellemzőek, de vannak kétszintes erősen üvegezett lapos modern tömegek is.
A telek a Kálvária sétány északi oldalán fekszik, bal oldali szomszédja nemrég épület két félnyeregtetős épület, jobb oldalon sátorszerű hétvégi ház áll. Mivel déli tájolás az utca felé esik az épületek nagy része a hátrahúzva telepített, bár az újabbakra ez kevésbé jellemző, talán a változó klimatikus viszonyok miatt. A terep szinte sík a telek középről északi és déli irányban is enyhén lejt.
A tervezett házat leginkább a megrendelői szándék inspirálta, egy átlagos magyar család számára minimálisan elegendő tereket kellett két szinten elhelyezni egy modern tömegben, hogy a 4,5 méteres épületmagasság tartható legyen. A fenti telepítési és klimatikus okok miatt az épületet középre helyeztük, hogy az észak-déli irányban nyitott nappali tereket kellően távolítsuk az utcától és a szomszédoktól. Mivel a tulajdonos a szobákat csak az emeleten tudta elfogadni, két egymáson elforgatott tömegbe szerveztük a funkciókat, melyből a felső kétirányban konzolos, ami védi a bejáratot és takarja a terasz egy részét. Az északi terasz a nyári időszakra gondolva került az árnyékos oldalra, nappali pedig a téli fény miatt a déli oldalra. Az épület tetejére részben klimatikus okból zöldtetőt tervezünk telepíteni, így a magas pontokról nézve a környezetébe olvadhat. A két tömeg homlokzatburkolatát tekintve is megkülönböztetve jelenik meg. A személygépkocsikat szomszédos utcákban látható módon, az előkertbe épített kerti tető alatt lehet parkoltatni.