2020.03.18.

Átépítés alatt a CBA Remíz Áruház

MEGBÍZÓ

CBA Remíz Kereskedelmi Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

KIVITELEZŐ

Tóth Mihály

FÁZISOK

Vázlatterv: 2020
Településképi bejelentés: 2020
Kivitelezés: 2020

BRUTTÓ TERÜLET

9 600 m2

A meglévő CBA Remíz áruház épület Kispest központjához közel, az Üllői út északi oldalán áll, egy-két szintes magastetős lakóépületekből álló tömbbe ékelődve. Környezetében hasonlóan kevert tömbök, ipari épület maradványok és lakótelep is megtalálható. Az épületkonglomerátum saját telkének keleti oldalhatárán áll három oldalról parkolók övezik, negyedik oldalához épületek tapadnak. Magját 130 éves magastetős ipari téglaépületek és vasbeton csarnoképület képezik, mely jelenleg üzlettérként funkcionál. Ehhez sokféle korú és szerkezetű kiszolgáló raktárak épületek napjainkig.
Kispest kocsiszínt 1887-ben, még a gőzvontatású, 760 milliméter nyomtávú Budapest–Szent-Lőrinci HÉV járműveinek tárolására építették. A villamosításkor, 1900-ban a már BLVV (Budapest–Szent-Lőrinci Helyi Érdekű Villamos Vasút) nevet kapott vasúttársaság áramellátására megépült a Villanytelep is. A kispesti remiz Száva kocsiszín mellett eleinte csak a BLVV járataira küldött villamosokat, majd a háború után Kelet-Pest járatait is innen adták ki. 1947-ben itt történt meg a budapesti villamos legnagyobb békeidei katasztrófája: július 4-én éjjel 1 óra 5 perckor máig tisztázatlan okból kigyulladt a kispesti kocsiszín, az ott tárolt 172 járműből 78 pusztulását okozva. A kocsiszín leégett részét a következő évre, kisebb befogadóképességgel építették újjá. Az észak–déli metró építésekor Kispest, Pestlőrinc és Pestimre több villamosvonala megszűnt vagy jelentősen rövidült. A kis befogadóképességű Kispest kocsiszínre nem volt többé szükség, 1976. december 31-én hivatalosan is bezárt. Egy ideig a selejtezett, félreállított villamosokat tárolták itt, majd a pályafenntartás járműtelepe lett. Kispest kocsiszín pályafenntartási üzemegységét 1999 tavaszán számolták fel, nemsokára élelmiszer-áruház nyílt a belül jelentősen átalakított remízépületben.
A tulajdonos szeretné az üzletteret racionalizálni a felszabaduló főbejárathoz közeli területeken egy középfolyosóról nyíló üzletsort kialakítva. Ehhez kapcsolódva a jelenlegi két szerkezeti nyílás elé épített szélfogó építményt és nyílászárókat, valami mai, a belső teret láttatni engedő szerkezetre cserélni. Az Üllői úti homlokzaton meglévő kusza reklám-árnyékoló káoszban is célszerű rendet tenni a tervezett vakolat javítás-átfestés alkalmával.