2022.04.25.

Befejeződtek a nagykovácsi családi ház tervezési munkái

MEGBÍZÓ

Szalai András és Váczi Bianka

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Bach Gabriella
Épületgépész: Tóth András
Elektromos: Fekete János

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2022
Egyszerű bejelentési terv: 2022
Kivitelezés: 2022-2023

BRUTTÓ TERÜLET

286 m2

A telek Nagykovácsi északi részén, a Nagy-Szénás déli lejtőén a településen keresztül lefutó időszakos, fás vízfolyás mellett fekszik. Az utcában korábban kis méretű hétvégi házak lehettek, melyek napjainkban épülnek át családi házakká, így az elvadult kertek és a gondozott területek keverednek, alapvetően a buja növényzet dominál. A nagyjából kelet-nyugat irányban futó utcában a hagyományos földszintes magastetős épületek jellemzőek, de van kétszintes erősen üvegezett lapos modern tömeg is.
A telek a Meggy utca fél szélességét elfoglalva tárul fel, illetve az alsó sarkán a vízfolyásból feljőve is van nehezen járható közterület kapcsolata. A terepviszonyok és a régebbi térképek alapján korábban az alsó bejárathoz rendezhették a terepszintet így a Meggy utca és a szomszédos telek felől jelenleg egy leszakadt földpart látható. Javasoltam az eredeti terepfelszín helyreállítását, megelőzendő a további eróziót, esetleges omlásokat. Így lehetővé válik az épület Meggy utcai megközelítése és a rendezett terep növényzete gondozhatóvá válik. Ez nem érinti a meglévő fákat, melyekre a tervezett épület is tekintettel lesz és nem érinti a vízfolyás árkot mivel a telekhatárokon belesimul a meglévő terepbe.
A tervezett házat a természeti környezet látványa és a revitalizált délre lejtő terep inspirálta. Az tájolási és terep adottságokat kihasználva, a meglévő fák helyzetét figyelembe véve az épületet a telek közepén helyeztük el. A lejtés mértéke miatt félszinteltolásos az épület, a részben kétszintes lakótömeg előtt egyszintes garázs-bejárat tömb fogadja az érkezőt, ahonnan lefelé a nappali terek, felfelé az éjszakai terek közelíthetők meg. A felső tömeg kétirányban konzolosan lemozdul az alsóról így kialakul egy részben fedett kerti terasz illetve a nappali nagyobb belmagasságot kaphat. Az épület tetejére részben klimatikus okból zöldtetőt tervezünk telepíteni, így a fenti utcából nézve a környezetébe olvadhat. A három tömeg homlokzatburkolatát tekintve is megkülönböztetve jelenik meg.