.
.

Lakásbelső
Budapest II, 2004-2005

MEGBÍZÓ

Göcsei Sándor és Marosi Eszter

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

KIVITELEZŐ

Hérosz Rt.
Beépített bútorok: STANLEY Gönczi Ferenc
Lámpák: Vészi András
Kerámiák, szaniterek: Erőss Kft.
Konyha: DALTON Bútor Kft.
Üveg: Üvegkelmár Kft. / Barta Vince

FÁZISOK

Belsőépítészeti terv: 2004

BRUTTÓ TERÜLET

93 m2

Egy lakás, egy hangulat megálmodása esetén persze fontos a történeti építészeti hagyomány, az igények, a lehetőségek, de mai életvitelünk mellett szerintem a legfontosabb a modern mozgalom által felhalmozott művészeti-műszaki tudás, melyet minden megbízó esetén más és más mértékben kell ötvöznöm a mai évente változó divattal. Azonban az arány csakis olyan lehet, hogy a tér élhető, szerethető maradjon hosszú évtizedeken keresztül is.
A lakásbelső és bútorok letisztult formavilága, a rendet és a nyugalmat sugározza számomra. A kevés jól megválasztott helyű erős szín és a tükröződések játéka teszi kellemessé a tereket.
„A kevesebb – több” – tartja a mondás. Ez a szemlélet hatotta át otthona tervezésekor és berendezésekor a fiatal építészmérnök házaspárt. Az eredmény? Kreatív fantáziát és biztos ízlést tükröző, minimalista stílusú, otthonos lakás.
A pár két éve házasodott össze. Építkezni szerettek volna, de Budapest agglomerációjában nem találtak számukra megfelelő telket. Aztán a budai és a pesti oldalon is több, a belváros környékén lévő új ingatlant mustráltak végig. Szinte kizárólag korszerűtlen építésű, rossz minőségű, amelyekben előnytelen alaprajzú, zömmel túl kis lakásokat kínáltak a beruházók.
A fiatalasszony szüleinek otthonához közel, a Kapás utcában időközben megépült a Hajnal Zsolt által tervezett, majd Budapest Építészeti Nívódíjjal jutalmazott társasház. A fiatalok az egyik, 96 négyzetméteres lakást bő egy éve szerkezetkészen megvették. Így lehetőségük nyílt az igényeik szerinti átalakításra. Házigazdánk, Göcsei Sándor és Marosi Eszter első lépésként rögtön át is formák az alaprajzot. A nappaliból, konyhából, két szobából, fürdőből és WC-ből álló lakás helyiségei a helyükön maradtak. Méretük viszont megváltozott, a szobák a fürdő és a nappali rovására nagyobbak lettek.
Vendéglátónk mesterétől tanulta, hogy egy kis léptékű feladathoz egy jó ötlet kell és azt a lehető legjobban, az eredeti cél szellemében kell megvalósítani. Jelen esetben a mintegy 13 méter hosszú lakást egy bútorszerű szekrényfallal szelje ketté. A 70 centi széles „test” nem érteti neki a homlokzati falaknak, hanem mindkét végére egy-egy függőleges üvegcsíkot helyezett el. A bútorfal a közösségi tereket választja el az intim szférától.
Az egyik oldalon található az egy térbe helyezett konyha-étkező-nappali. Innen nézve igényesen burkolt, strukturált falfelületként jelenik meg, amelyet a nappalinál dísztárgy elhelyezésére alkalmas, kisebb falfülkével tettek hangulatosabbá.
A napjaink minimalista stílusában berendezett lakás szögletes bútorai, visszafogott színei miatt is meglehetősen puritán, ezért vendéglátóink egy élénk színnel varázsolták ünnepélyessé és különlegessé. A vörös színű, hatalmas falfülke szinte izzik, egyben hihetetlenül elegánssá varázsolja az étkezőt.
Sándor szívesen használ üveget más alkotásain is. Az előteret részben leválasztó falat üvegfallal váltotta ki, a konyhai cseppfelfogó falat sem csempével, hanem három tábla fehér üveggel burkolta, a nappali alacsony, fiókos tárolójának tetejére és a mögötte lévő fal egy részére is üveg került. Minél fényesebbek és csillogóbbak a felületek, annál inkább növelik a teret, illetve megvilágításuk révén különleges hatások érhetők el. Az étkezőasztal fölötti lámpa fénye különlegesen gyönyörű, mert három réteg különböző tulajdonságú üvegből öntött. A nappali nyolckarú csillárja, Toyo Ito Japánban lévő, Sendai Mediatheque high-tech épülete számára tervezte Yaacov Kaufman.
Ha átsétálunk a szekrényfalon hagyott nyíláson és a másik oldalról nézzük, látjuk, hogy a fal valójában tárolóbútor. A zárt rakodóterek nemcsak a ruhákat nyelik el, hanem a kevésbé látványos, de nélkülözhetetlen tárgyak halmazát, sőt még a mosógépet is. A fal mögötti közlekedő egyik végéről a pár hónapos kislány szobája, a másikról a hálószoba nyílik.
Sándor a hálónak a szekrényfallal szemben lévő oldalára különleges alsó és felső bútort tervezett. A kedvenc képek, emléktárgyak a fiókos alsó rész és a felső szekrény közötti megvilágított „vágásban” kaptak helyet. A fiókok közti résekből kiálló alumínium fogantyúk házigazdánk kézügyességét dicsérik. A könyvek egy részének tárolására szolgáló felső szekrény tolóajtóinak süllyesztett, krómacél fogantyúit Józsa Bálint szobrászművész készítette el.
A szintén minimalista fürdő különlegessége a burkolat. A helyiség egymással szemközti, két végfalát a szaniterekre rímelve fehér, míg a többi felületet venge színű, bronzos hatású csempével burkolták.
Egyedi ötletek, szépség, harmónia. Házigazdánk mestersége sok figyelmet, állandó készenlétet igényel. Amikor otthon van, mindennél fontosabb számára a nyugalom.
Nappali: a bőrrel kárpitozott ülőgarnitúra a képen nem látható, hatalmas ülőkével kiegészítve franciaágy méretű fekvőfelületté alakítható. A lapos tárolóbútor fölé szerelt, venge színű polcrendszert viseli a könyvek és a dísztárgyak mintegy 300 kilogrammnyi súlyát.
Konyha-étkező: Egységes térérzetet kelt a homlokzati falakkal párhuzamosan, hajózva rakott tölgyparketta.
Nappali-étkező: a konyhaszekrény alsó elemének magas fényű, fehér frontját jól ellensúlyozza a fekete munkalap. A felsőszekrény ezüst korpusza vékony alukeretes, a katedrál üveg utódjának tekinthető, úgynevezett screen üvegezésű ajtókat vesz közre.
Étkező. az ovális fehér étkezőasztal körül a rokonok, barátok is kényelmesen elférnek. A bőrrel bevont, retro hangulatú fehér székek mellett ötletes ellenpont a két fekete színű.
A lakást a szerkezetépítéskor vásároltuk meg, így még lehetőségünk volt igényeink szerint átalakítani. Az eredeti terv szerinti fürdő, wc, két hálószoba, konyha és nappali a helyükön maradtak, a helyiségek mérete viszont 5-10 % -al váltott. Az akkori műszaki leírás szerint:
A fürdő kisebb lesz, a kád felöli (szoba és fürdő közötti) fala 41 cmrel beljebb kerül. A mosdó és egy mosógép bekötési lehetősége a wcvel közös falon lesz így a tűzfal előtti szerelő falra szerintem nincs szükség. A wc nagyobb lesz a szobával közös fala 10 cmrel kijjebb kerül.
A lakást hosszában egy 67 cm vastag (10 cm falazott válaszfal +57 cm mély beépített szekrény helye) szekrényfal fogja ketté szelni, mely a mellékelt tervek szerint kissé szögben áll a fürdő-wc test előtt 112-129 cm távolságban halad el. E falazat valamint az eredeti terv szerinti két szoba ajtós fal alakítja ki a lakás többi helyiségét. A szekrényfal a homlokzati falak előtt 46-47 cmrel megáll ott egy-egy függőleges üveg csík kerül majd elhelyezésre.
Fürdő melletti hálószoba nagyobb lesz a fürdő fal 41 cmre és a szoba felé forduló szekrények miatt. A szekrényfalban látható válaszfalhiánynál majd a szekrények hátfalára épített üvegburkolat adja meg az elválasztást. Wc melletti hálószoba nagyobb lesz a szoba felé forduló szekrények miatt, de wc fal 10 cmt a szobából vesz el. A szekrényfalban látható üres 42/164 cmes üres falnyílás a másik szobához hasonló módon szekrények hátfalára épített üvegburkolattal lesz lezárva.
Konyha étkező nappali egy tér lesz a előteret részben leválasztó falat pontmegfogásos üvegfal fogja kiváltani. Az aknákat burkoló falak természetesen maradnak. A konyhaszekrény a lépcsőházi falra kerül a nappali felöli végén az aknafalhoz épített 30 cmes kis fal takarja a bütüjét.
Mivel a fürdő előtti közlekedő, konyha nem lesz külön helyiség illetve a kamraszekrény nem készül el.
Burkolatok a fürdő, wc padlója Aparici Blanco C-830 kávébarna 31,6/31,6 padlólap falai a mellékelt csempekiosztási terv szerinti Aparici Acero C-560 fehér és Blanco C-520 kávébarna 31,6/44,5 kerámiával teljes magasságban burkolva (a wc 240 magas). A lakás többi része a homlokzati falakkal párhozamosan, hajózva rakott, eredeti kiírás szerinti tölgyparkettával készül. A falakon kerámia burkolatok nem készülnek.
Konyhaszekrény a mellékelt terv szerinti az alsószekrény ezüst korpusz fényezett fehér Róma tip. Ajrókkal, 37,5 cmes rm. fogantyúkkal, fekete munkalappal. A felsőszekrény ezüst korpusz, vékony alukeretes screen üvegezésű teleszkópos ajtókkal, 37,5 cmes rm. fogantyúkkal. Szénbetétes (bekötés nélküli) szagelszívóval. A konyhagépek az eredeti kiírás szerint.
Radiátorok a mellékelt terven feltüntetve, a három ablak (konyha és a két háló) alatt, mivel a helyiségek nagyobbak lettek DK 300-1400, az előtérben marad a DK 900-500, a nappaliban az erkélyajtó melletti falra DK 900-900, a fürdőben marad a törülközőszárító radiátor. A radiátorokat a terven jelölt helyre, az ablakszélekhez igazítva (a szelep a másik végén) kérem elhelyezni.
Szaniterek a fürdőkád KMG 18200132-001 180/80-as akril kád a terven ábrázolt módon, a falaktól kissé elhúzva illetve elöl is keretezett módon beépítve, csaptelep: Ramon Soler Thermodisea 3736 típus zuhannyal rozsdamentes vagy valamilyen kádperem rendszer. Fürdő mosdó falra szerelt, szekrényre építhető fehér, csaptelep Ramon Soler Aqamando 2 2202 típus rozsdamentes. Wc kézmosó Duravit 50/40 falra szerelt szekrényre építhető fehér, csaptelep Ramon Soler Aqamando 2 2201 típus rozsdamentes. Wc Alföldi falikonzolos fehér mélyöblítésű+ülőke. Konyha mosogató csaptelep Ramon Soler Aqamando 2 2209 típus rozsdamentes.
Elektromos a falak tologatása és a konyhapult áthelyezés miatt elektromos tervet adok, darabszámot tekintve valamennyivel kevesebb kiállás kell pontos számok mellékelve.