.
.

Üzemi étkező bővítése
Fajsz 2014-2017

MEGBÍZÓ

Pata József Gépipari Kft.

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Helfrich Salamon
Épületgépész: Bukta Zoltán, Dózsa Tibor
Elektromos: Volosinovszki Milkós
Tűzvédelem: Kunsági Ferenc
Konyhatechnológia: Rátonyi Árpád

KIVITELEZŐ

Doneko Kft.

FÁZISOK

Vázlatterv: 2014
Építési engedély: 2014‐2015
Kiviteli terv: 2015
Kivitelezés: 2015‐2016

BRUTTÓ TERÜLET

1 100 m2

A telek Fajsz északi részén, a település széli ipari területek és a lakóterületek határán, mára már beépült környezetben fekszik. A terület teljesen sík, a tervezett tetőtérből az épületek között nyíló táj látványa ragadható meg. A nagyjából észak-dél és kelet-nyugat irányban futó utakra fűzött telkek szabadon állóan, hagyományos paraszti kultúrához tartozó földszintes, 60-as évekbeli sátortetős és későbbi földszint + tetőteres, lakóházakkal beépítettek.
A telken álló épület 2005-ben épült a Paprika utca túloldalán álló gépipari üzem étkezőjeként. Bejárata a Paprika utca felöl nyílik, a földszintjén a szociális helyiségeken túl melegítőkonyha és az étkező található, amit a vállalti rendezvények, oktatások és továbbképzések lebonyolítására is használnak. A tetőteret, ahol három szoba, fürdő és konyha van, az időszakosan az üzembe látogató vendégek, szakemberek pár éjszakás szállásaként használják. A kertben álló földszintes, a főépülettel harmonizáló melléképület garázsként funkcionál. Az épület jó műszaki állapotú és megfelelően karbantartott, a kertje kitűnik a környezetéből.
A meglévő ház bővítése az üzem és a dolgozói létszám gyarapodása miatt vált szükségessé. A meglévő épület jó állapota miatt ott csak a legszükségesebb átalakításokat végezhetjük el. Így az épület déli falának oszloposításával csatlakozik a tervezett bővítés. A főbejárat marad a régi helyén, az üzem felé nyílóan.
Az „L” alakú bővítés tömeggel a tömbre jellemző utcára merőleges gerincű, az utcavonalhoz képest lépcsőzetesen ugráló beépítést követjük. A rövidebbik szár, más tetőformájával, a két jellemző helyen álló tömeget köti össze. Az új rész megjelenése elüt a meglévőtől, mely utal az épület korára illetve magában rejti a lehetőségét, hogy a meglévő tömeg valamikori felújítása az új nyelven, a funkciónak megfelelő, letisztultabb formában történjen meg.
Funkcionális elrendezést tekintve a meglévő épületben marad az üzemi étkező konyhája, szociális helyiségei és részben az étkezője. A bővítés fogadja be az új rendezvény termet és részben az étkezőt, melyek összenyithatóak, így a használat határai elmosódnak. A tetőtérben a meglévő épület vendégszobáihoz kapcsolódva két új blokk kerül kialakításra, illetve a rendezvény teremhez, új lépcsővel kapcsolódva egy kis múzeum és könyvtár kerül kialakításra üzemi dolgozók részére, ahol az eddig felhalmozott szakirodalmat tárolhatják. A rendezvényteremhez csatlakozó terasz a jelenleg is kitűnő állapotú kertbe nyúlik.
A szükséges személygépkocsik számára az épületet keletről és délről határoló „L” alakú teleknyúlványon, fásított és parkosított parkolók kerülnek kialakításra.