.
.

Volt Bánffy Palota átépítése
Budapest II., 2014-2018

MEGBÍZÓ

BimbóVIPsale Kft.

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Váczi Péter, Áment András
Épületgépész: Bukta Zoltán
Elektromos: Máramarosi András
Tűzvédelem: Gombik Boglárka
Közlekedés: Nagy Katalin

KIVITELEZŐ

BimbóVIPsale Kft.

FÁZISOK

Vázlatterv: 2014
Építési engedély: 2014-2016
Kiviteli terv: 2016
Kivitelezés: 2016-2018

BRUTTÓ TERÜLET

3 800 m2

A telek a Rózsadomb lábánál, az Bimbó út alján, a Rózsadomb út felé emelkedően fekszik, meglévő épületek közé ékelve. Az utca különböző korú, stílusú és állagú épületekkel beépített, az eklektikus bérházaktól a korai bauhaus társasházig. A megállapodott beépítés – jellemzően P + FSZ + 4-5EM + valamilyen tetőfelépítmény, beépített magastető. Az útszegélyeken koros, terebélyes fák állnak. A magas pontokról remek kilátás ragadható meg, Vártól a Széchényi-hegyen keresztül a János-hegyig óriási panoráma élvezhető.
A telken kétszintes, alápincézett neoreneszánsz épület áll életveszélyes állapotban. 8-10 éve a tetőszerkezetet és födémrészeket, falakat elbontottak, a pincéket az alapozási sík alá mélyítették és ilyen állapotban hagyták. Azóta az időjárás a megmaradt torzót tovább rongálta. Az épületet báró Bánffy Dezső – volt miniszterelnök – építette 1899-ben saját használatra. Halála után gróf Majláth József részben átépítette. Később kerületi rendőrkapitányság majd nyelviskola volt.
Az épületet jelenlegi állapotában a szakvélemények alapján nem lehet megtartani, a védelmet képviselő Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály Települési Értékvédelmi Osztályával egyeztetve az általuk fontosnak tartott részeket – mint az utcai homlokzat kapualj, főlépcsőház és mellékterei – próbáljuk megőrizni. A értékvédelmi szakvélemény szerint az eredeti nyílászárók is értéket képviselnek, ezeket mintaként használva, vasalataikat megőrizve lehet hasznosítani.
Az épület egyéb részei lebontásra kerülnek – ez életveszély elhárítási munkálatként jelenleg is folyamatban van – és így nyílik lehetőség a beruházó szándéka szerinti igényes társasház építésére, melybe a védett részek integrálhatóak. A szomszédos épületek magassága, tűzfalai lehetővé teszik a beépítési mutatók kihasználását.
A tervezett épület a meglévő épület fölé épül, üresen hagyva annak valamikori helyét. Az utcai tömeg elválik a megmaradó utcai traktustól és annak tetején kialakuló platformról, tetőteraszról érhetők el az új lakások. Az udvari tömeget az egykori belső udvar falainak helyén álló oszlopokon áll. Az utcai tömeg elé, a meglévő neoreneszánsz homlokzat fölé egyedi üveg homlokzatot javaslunk. A hajtogatott síkokból képzett forma az utcai erkélyek élére szerelt szerkezet.
Az udvar közös zöld kertként kerül kialakításra, a burkolt része az egykori belső udvar területe. A gépkocsik a kapualjon keresztül jutnak a belső udvari rámpához, ahonnan a két garázsszint közelíthető meg. A kapualj nyitott tér, mint eredeti állapotában – akkor szekerek és lovak közlekedtek az udvar végi istállóig – az utcától kovácsoltvas kapu zárja el, melyet fotók alapján tudunk helyreállítani.
Az épületben hat szinten nagyméretű, igényes lakások kerülnek kialakításra. Egy a meglévő épület első emeletén az egykori belső tereket idéző hangulattal, cserépkályhákkal. Az új tömbökbe kerülők modern ízlésvilágú, világos, levegős terekkel, nagyméretű erkélyekkel és teraszokkal.
A földszinten a kapualjból nyílóan két üzlet alakítható ki, melyeket szintén korabeli hangulatú belső terekkel képzelünk el. A kapualjból nyílik a korabeli főlépcsőház, melyet megőrzünk és azonos funkcióval hasznosítunk. A társasház bejárata a kapualj és a lépcsőház közötti díszes térbe épített keret nélküli üveg szerkezet lesz. Innen nyílik a portaszolgálat helyisége is.
A lépcsőház a pince felé folytatható, felfelé viszont a szomszédos terek felhasználásával új lépcsőt alakítunk ki, hogy a díszes mennyezet és az eredeti tér ne sérüljön. A már említett platformról indul az új külső lépcsőhát, mely a két tömböt összekötő hidakra érkezik. A lift az utcai magasabb tömegben kapott helyet.
A lakások nappalival, konyhával, szobákkal, fürdőkkel és háztartási helyiséggel kialakítottak, erkély vagy terasz kapcsolódik hozzájuk. A nyílászárók beépített redőnnyel árnyékolhatók. A tetőlakások a modern hagyományhoz híven kihasználják az épület ötödik homlokzatát a lapostetőt, mely virágzó kertté teheti, nappalival, konyhával, étkezővel illetve szobákkal fürdőkkel kialakított lakás környezetét.
Az épületről a valamikori főpárkányt elbontották ennek visszaépítését fontosnak tartjuk. Az értékvédelmi dokumentációt készítő művészettörténészekkel egyeztetve, a Városépítési Főosztály Települési Értékvédelmi Osztálytól kapott fotó alapján a egykori geometriai adatok megállapíthatók. Részletképzését tekintve az épületen fellelhető hasonló léptékű voluták és párkányok illetve az ebben korban épült neoreneszánsz paloták mérvadóak.
Az utcai tömeg elé, a meglévő neoreneszánsz homlokzat fölé tervezett egyedi üveg homlokzat, hajtogatott síkokból képzett forma az utcai erkélyek élére szerelt szerkezet. Az üveg külső héj, elképzelésünk szerint egy csillogó lebegő hatású testet hozna létre a neoreneszánsz homlokzat felett. A mögötte lévő lakások sűrűbb osztású ablakait és erkélyeit fogja össze. A külső üveg víztiszta elemekből áll, a mögötte lévő homlokzat sötét, csillogó burkolata és ablakai segítik a külső héj reflexióját. Az egyeztetésen felmerült, hogy a fekete helyett a szürke burkolatot alkalmazzuk, így a fal-ablak játék is átsejlik, ami tovább részletezi a látványt.