2022.09.12.

Elkészültek a sukorói családi ház kiviteli tervei

MEGBÍZÓ

Muhari Csilla

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft. / Szabó Zoltán
Épületgépész: Palatinus József
Elektromos: Szuhamella Roland

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2022
Egyszerű bejelentési terv: 2022
Kivitelezés: 2022-2023

BRUTTÓ TERÜLET

98 m2

A telek Sukoró északi részén, az Öreg-hegy délnyugati lejtőén, a felfutó utcák végén fekszik. Az utcában korábban kis méretű hétvégi házak lehettek, melyek napjainkban épülnek át családi házakká, így az elvadult kertek és a gondozott területek keverednek, alapvetően a buja növényzet dominál. A nagyjából észak-dél irányban futó utcában a földszintes magastetős épületek jellemzőek, de van kétszintes erősen üvegezett lapos modern tömeg is.
A telek a Fagyöngy utca felső torkolataként tárul fel, többi oldalán az erdős hegyoldal vesz körbe. A meredek terepben már az egyetlen lehetséges helyen korábban, jó házhelynyi platót alakítottak ki.
A tervezett házat a természeti környezet, a Velencei-tó látványa és a délnyugatra lejtő terep inspirálta. Az tájolási és terep adottságokat kihasználva, a meglévő fák helyzetét figyelembe véve az épületet a meglévő platótól hátra, a földbe tolva helyeztük el. Energetikai szempontokat is figyelembe véve, a természetes terepbe rejtett épületet terveztünk, mely két üvegezett homlokzatán keresztül jut természetes fényhez, a zárófödém teljes felületén intenzív zöldtető létesül. A telek felső részéről nézve a tájba simul, a meglévő platót használjuk terasznak és a beközlekedésre. A lakás méretű belső tér huzamos használatú terei a homlokzathoz kerülnek, a belső részen a vizes helyiségek kaptak teret. A vízzáró beton szerkezet a külső és belső térben is látható marad, melyet a minőségi nyílászárók és kevés burkolt homlokzati fal egészít ki. A személygépkocsi parkolás a behajtó út az előkerti szakaszán megoldott.