2020.02.05.

Engedélyeztetés alatt áll Szervita térre tervezett bisztró és földszinti homlokzat átépítés

MEGBÍZÓ

Szervita Bisztró Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

KIVITELEZŐ

magán

FÁZISOK


Vázlatterv: 2019
Településképi bejelentés: 2020
Kivitelezés: 2020

BRUTTÓ TERÜLET

230 m2

A klasszicista épület az észak-déli irányú Petőfi Sándor utcára fűzött Szervita tér nyugati oldalán áll, a valamikori pesti városfalon belüli Belvárosban. A téren szinte minden újkori építészeti stílus képviselteti magát, az épületek P+FSZ+4-6 emeletesek. Az északi szomszéd Bőhm Henrik és Hegedűs Ármin 1906-ban épült szecessziós Török-bankháza. Az épület külsejét a korabeli modern technikával készített, vasbeton szerkezetre helyezett üveghomlokzat határozza meg. A déli szomszéd a Lajta Béla által tervezett, 1911-12-ben épült Leitersdorfer iroda és lakóház. Tagolása követi a többcélú, tipikusan belvárosi felhasználást. Az üzletház- irodaház- lakóház funkciók az épület homlokzatán is világosan elkülönülnek, a földszinti üzletek nagy üvegportált kaptak az emeletek Zsolnay-féle pirogránit borítással készültek.
Az épület földszintjén valószínűleg mindig is üzletek működtek, levéltári adatok alapján az 1860-as években favázas üveg portálokat alakítottak ki a korábbi homlokzati axisokhoz illeszkedő boltíves záródású földszinti nyílások elé. Az épület bejárata megmaradt a középső axis alatt. A szomszéd épületek elkészültekor még ez az állapot látható. A 1920-30-as években alakulhatott ki a bal szélre áthelyezett bejárat és a fekvő arányú homlokzati sík elé kiültetett üveg portál, mely mögött egy nagyobb területű üzlethelyiség alakulhatott ki. A megmeredt homlokzati síkot mészkővel burkolták melyet az első emeleti ablakok aljáig vittek fel, vélhetően igazodva a szomszédos épületek üzletportáljaihoz, eltüntetve az osztópárkányt és a parapetek előtti balusztereket. Valószínűleg ekkor készültek a homlokzati rendhez nem illeszkedő szerkezeti kiváltások. Az 1945-ös archív fotón már a mai állapot látható.
A jelenlegi tulajdonos és a leendő bérlő szeretne a jelenlegi üzlet térből elegáns belvárosi bisztrót létrehozni illetve egy reprezentatívabb, az épülethez jobban illeszkedő földszinti portált kialakítani, igazodva a meglévő szerkezeti és funkcionális adottságokhoz illetve a környező portálok méretrendjéhez és anyaghasználatához is. Több lehetőséget is megvizsgáltunk és az illetékes hatóságok (Főépítészi Iroda és Örökségvédelmi Hivatal) képviselőivel megvitattuk. A körvonalazódó, felek számára elfogadható megoldás a meglévő bal oldali bejárat mellett további négy álló arányú üvegezett nyílás kialakítása, nagyjából szimmetrikusan, amennyire a meglévő szerkezeti rendszer engedi. Javítva kiegészítve marad a jelenlegi mészkőburkolat, a nyílások körül finom keretezéssel. A reklámfeliratok csak a homlokzati a nyílásokban készülnek. A tervezési munka a belsőépítészeti kialakítás megformálásával és arculatteremtéssel folytatódik.