2019.10.24.

Építési engedélyt kapott a badacsonytomaji családi ház

MEGBÍZÓ

Ulbrich Gyula

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft./Szabó Zoltán
Épületgépész: HaanStúdió Kft./Hargita Kristós
Elektromos: ZonePlan Kft./Kapitor György
Tűzvédelem: BoSec Bt./dr. Gombik Károly

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2018
Építési engedély: 2019

BRUTTÓ TERÜLET

230 m2

A meglévő épület telke Badacsonytomaj keleti részén, a badacsonyörsi területen részben beépült környezetben fekszik. A terület délkeleti irányban lejt, az északi irányban az Örsi-hegyre felfutó utakra fűzött telkek oldalhatáron állóan beépítettek. A tágabb környezet megállapodott beépítése, jellemzően földszintes magastetős, helyenként beépített tetőtérrel. Az utcában és a környezetében különböző állapotú, a Balaton felé forduló nyeregtetős, jellemzően a 70-es, 80-es évekbeli funkcionális épületek váltakoznak. Újabb épületek a Kápolnavölgyi út mentén találhatóak. Az telekhatárokon és az útszegélyeken koros, terebélyes fák állnak, a beépítetlen telkeken szőlő, a növényzet sűrűsége változó. A terepszintről a Balaton nyugati medencéjének látványa ragadható meg.
A telken álló hétvégi ház a 40-50 éve épülhetett. Fő tömege, hasonlóan a környezetéhet Balaton partra merőleges gerincű, nádtetős földszintes épület, beépített tőtérrel. Részben az előkertben áll, valószínűleg a terepadottságok miatt, a Rizling út melletti kis területű platótól a terep délkeleti irányban meredeken lejt. Az épülethez az előkertben félnyeregtetős tároló tapad illetve a hátsókert felé két pince jellegű toldalék, melyek részben a szomszédos telken állnak. Állapota korának megfelelő, száraz, szerkezetei hőszigeteltetlenek. Közbenső födéme borított fa gerendás.
A tervezett épület a megrendelő igények mentén alakult ki. A nyeregtetős épület toldalékait elbontjuk, a fő tömeg közbenső födémét és tetőszerkezetét korszerűre cseréljük. Az épület északkeleti sarkához csatlakoztatjuk az részben föld alá nyomott, oldalhatáron álló bővítést, mely a nagyméretű üvegfalon és teraszon keresztül fordul a Balaton látványa felé. Az épület bejárata a régi helyen, a két épületrész összemetsződésénél marad. A kívánt pár szobát és fürdőt a meglévő épületben alakítottuk ki, a bővítménybe a nappali funkciók kerültek. Új belső lépcsőt építünk, részben a hátsó földdel fedett sarok megtámasztására, melyen keresztül a padlás megközelíthető. A teraszt részben zöldtetős konzol szerkezet fedi. A teraszról a terep lejtését követő lépcsőn közelíthető meg a kerti medence.
Az utcai kerítésen a bejárat a jelenlegi helyen az alsó sarokban alakítható ki, a személygépkocsik az előkertben parkolhatnak.