2018.08.16.

Építési engedélyt kapott a Budapest II. kerületi 7 lakásos lakóépület

MEGBÍZÓ

BB Magyarország Ingatlanfejlesztő és Szolgáltató Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft. / Szabó Zoltán
Épületgépész: Haan Stúdió Kft. / Hargita Kristóf
Elektromos: Zone Plan Kft. / Kapitor györgy
Tűzvédelem: Bo-Sec Bt. / Gombik Boglárka

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2017
Építési engedély: 2018
Kiviteli terv: 2018

BRUTTÓ TERÜLET

1 360 m2

A telek a Rózsadomb keleti lejtőjén, a Dunával párhuzamosan északra futó út egy kanyarulatában, a domb felőli oldalon, már beépített környezetben fekszik. A terület kelet, északkeleti irányban lejtős, az észak-dél irányban futó utcákra fűzött telkek szabadon állóan beépíthetők. A megengedett beépítés – jellemzően P + FSZ + 2EM + valamilyen tetőfelépítményt tesz lehetővé. A környezetben házak különböző stílusúak, századfordulós villáktól a 60-as, 70-es évek társasházakig. A keskeny utcák fákkal szegélyezettek, a telkeken koros, terebélyes növényzet takarja az épületeket. Az terepszintről az épületek között kitekintve a Duna, a Margitsziget és Észak-Pest látványa ragadható meg.
A telek hosszabbik oldalával nyílik az utca felé. A lejtőt esését valamikor feltöltéssel és bevágással csökkentették. Az utcai telekhatáron meglévő kő lábazatos kerítésnél 50-100 cm szintugrás mérhető, a hátsó telekhatáron rézsű látható. Az utca kanyarulat miatt az utcai telekhatár homorú. A telek a környező telkekkel valamelyik régi villa (talán a 27b.) kertjét képezhette. A meglévő növényzet értékes fákat nem tartalmaz, de amit lehet célszerű megtartani, szerencsére az épület helyén egy kis tisztás van, medencével.
A tervezett ház hét lakása számára a lehető legjobb tájolást, elegendő fényt és a kellemes kertvárosias környezet maximális élvezetét nyújtja, kilátással a fent ecsetelt panorámára. Az épület, a telek keskenysége miatt kitöltve az építési helyet, a telek déli oldalába, a szemközti épületek takarásából kimozdítva helyezkedik el.
A lépcsőház által szintenként osztott két hasonló alapterületű lakás, napplai-étkező-konyha tereivel földszinten a kert felé, az emeleteken a kilátás felé fordul. Az erkélyek, teraszok a nappalikhoz csatlakoznak, a földszinti lakások kertkapcsolattal rendelkeznek. A lépcső és felvonó az épület közepére került – tetején felülvilágítóval – az épület gyalogos bejárata a földszinten, a gépkocsi bejárata a pinceszinten kapott helyet.
A lakások nappalival, három-négy szobával, konyhával és fürdőkkel kialakítottak. A nyílászárók beépített redőnnyel árnyékolhatók. A tetőlakás a modern hagyományhoz híven kihasználja az épület ötödik homlokzatát a lapostetőt.
Az épület alatti pinceszint rejti a szükséges gépkocsi parkolókat és a lakásonkénti tárolókat, mely a lejtős utca alacsony pontjáról induló, épület előtti rámpán keresztül közelíthető meg. Az épület alól kinyúló része 20-100 centiméter vastagságú földdel fedett.