2020.01.20.

Örökségvédelmi engedélyt kapott a Császár Hotel homlokzati nyílászáró és előtető csere

MEGBÍZÓ

Császár Hotel Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Építéstörténet: Rozmann Viktor

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2019
Örökségvédelmi engedély: 2019
Kivitelezés: 2020-2021

BRUTTÓ TERÜLET

900 m2

A telek Buda Felhévíz részén az észak-déli irányú Frankel Leó út és a Duna között fekszik. A környezetében zömmel szintén védett műemlék intézmény épületek keverednek a 60-70-es években közéjük épített modern épületekkel. Északi irányban historizáló-eklektikus lakóépület tömbök sora fekszik. Az épületek koruktól függően kettő és akár nyolc szintesek magas- és lapostetősek. Az utcákat kopárak a belső udvarokon, kertekben azonban jelentős növényállomány található.
A teleken nagyobbrészt a Császár-Komjády uszoda működik, zár körül egy jelentős méretű medencés udvart, melynek nyugati oldalán áll a védett műemlék, jelenleg hotelként funkcionáló klasszicista épület. Az udvar déli oldalát a szomszédos BIK magas épülettömbje zárja.
Az épület 1861-ben épülhetett kádfürdő funkcióval (korabeli elnevezése Marmor Bäder), bejárata a Duna felöli oldal középrizalitjánál lehetett. Jellegét tekintve az eredeti állapotot tükrözheti, eltekintve a jelenlegi belső fürdőszoba sortól és az utólag nyitott Frankel Leó úti bejárattól, azonban a fenntartás során az elhasználódott homlokzati elemek cserélődtek.
A tervezett felújítás során az utcai és udvari nyílászárók cseréjére kerül sor mindkét szinten illetve az utcai előtető és bejárat újul meg.
A nyílászárók jelenleg kapcsolt gerébtokos szerkezetek, amik tokja lehet eredeti, a szárnyak több fázisban cserélődhettek. Az udvari oldalon ráadásul a két réteg olyan közel van egymáshoz, hogy a kilincse sem férnek be. Az üzemeltetőt a jobb minőség motiválja, ezért korszerű, jó hő- és hangszigetelő képességű, az utcai oldalon fokozottan légzáró nyílászárók beépítésében érdekelt. Ez ma a három rétegű hőszigetelő üveggel szerelt un. IV79 szerkezetet jelenti, amit a külső falsíkra építünk be, belül fa burkolattal látjuk el korábbi belső rétegig nyúló tok helyét. Az osztások az eredeti nyílászárók szerint, közel hasonló vastagsággal. Az egyedi gyártás lehetővé teszi a mai ablakokra jellemző profil lekerekítések és látszó összeépítési nútok kiküszöbölését. A meglévő ablakokon lévő külső díszek az új ablakokra is rákerülnek, a levett minták alapján. A földszinti rácsokat szeretnénk eltávolítani, ehhez azonban értékvédelmi okok miatt csak bukó üzemeltetésű nyílászárók helyezhetők el.
A jelenlegi bejáratot a most egyszárnyú ajtó méretű nyílások nagyobbra vágásával és teljes üvegezésével emeljük ki. A meglévő erősen elhasználódott burkolatú, három métert kiálló előtetőt kisebb, légiesebb, üvegezett szerkezetre cseréljük.
Az előtető falsíkra merőleges szélső tartóin a Császár Hotel logóját helyezzük el szabadon álló világító doboz elemekből, mivel a vendégeknek a távolabbi keresztutcák felől kell megtalálniuk a bejáratot. Szembe nézetből csak a baloldali bejárat üvegezett felülvilágítója mögött lesz hasonló elem.
A fenti munkálatok miatt, a homlokzati vakolat és festés is sérül illetve nemsokára egyéként is szükségessé vált volna, a homlokzatok javítása és festése is készül. Az utcára jelenleg egy sárgás színvilág jellemző illetve a modernebb épületek fehérek. A tervezett színvilág: halvány sárgás tagozatok (Revco E8-31) és szürkés-kékes (E8-38) falbetétek törtfehér (RAL 9010) ablakkeretekkel. A mészkő lábazati burkolatok megmaradnak.