2020.03.31.

Zajlik a solymári családi ház építése és közben a belső terek is tervezés alatt állnak

MEGBÍZÓ

Tóth Norbert

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Nervi Static Kft. Soós Ferenc
Épületgépész: Haan Studio Kft. Hargita Kristóf
Elektromos: ZonePlan Kft. Kapitor György

KIVITELEZŐ

magán

FÁZISOK

Vázlatterv: 2018
Egyszerű bejelentési terv: 2018-2019
Kivitelezés: 2020

BRUTTÓ TERÜLET

340 m2

A telek Solymár nyugati részén, a Zsíros-hegy északi lábánál, a Boróka utcától hátrahúzott tömbbelsőben, mára már beépült környezetben fekszik. A terület északkeleti irányban lejt, a tervezett földszintről a Pilisre néző kilátás ragadható meg. A nagyjából kelet-nyugat irányban futó utak közt dél és nyugat felé néző kertű telkek szabadon állóan, pince + földszint + tetőteres, az elmúlt évtizedben, kis tömegű racionális és helyenként túlméretezett lakóházakkal beépítettek. A szomszédos épületek különböző fazonúak, északról szolidan formált nyeregtetős, keletről napjainkra jellemző „amerikai-mediterrán” fazonú lapos tömeg. A bekötő út (közterület) végét a túloldali épület garázsa torlaszolja el. A déli oldalon jelenleg árokként létező közterülettel elválasztva, erdős természetvédelmi terület fekszik.
A tervezett ház leginkább a megrendelői szándék mentén alakult, mely szerint a kilátásra hangolt, a telek hátsó részén lévő emelet platóra helyezett közös terek két átellenes oldalára az alaprajzilag szétosztott gyerek és szülői funkciók kerültek. A telek bejárata, jelenlegi északi sarkitól hátrább húzva helyezkedik el, az épületet a bejárati oldala felől feltárva. A gyalogos bejárat a lépcsősor tetején, az erdő felé tájolt, üvegezett előtérhez igazodik, ahonnan a terepszinti garázsok lifttel is megközelíthetők.
A változó magasságú, lapostetős tömegek a lejtős terepre illeszkedve, lépcsőzetesen helyezkednek el, kihasználva a teraszházas és 15%-osnál nagyobb lejtésre vonatkozó szabályozási lehetőségeket. A kedvezőtlen északkeletre néző tájolás miatt a kiemelkedő nappali tömeg körben üvegezett, hogy minden évszakban elegendő fényt kapjon. Előtte a garázs tetején, a lakószinthez képest enyhén süllyesztett, méretes terasz néz a kerti medencére.