2012.10.13.

A Budapest XIII. kerületi Klapka Szolgáltatóház tervpályázatán I. díjat nyert tervünk lett 2012 Média Építészeti Díjasa a tervek kategóriában

MEGBÍZÓ

Budapest XIII. kerületi Önkormányzat

ÉPÍTÉSZ

KÖZTI Zrt. Marosi Miklós, Göcsei Sándor, Rabie Anisz

SZAKTERVEZŐK

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Pályázat: 2012, I. díj

BRUTTÓ TERÜLET

7 750 m2

A Budapest XIII. kerületi Klapka Szolgáltatóház tervpályázatán a kiírástól humánusan eltérő koncepciónk I. díjat nyert. A tervezési területen ma egy jelentősen lepusztult szolgáltatóház helyezkedik el, az egyidejű telepítésű szép fasor mentén mindent elárasztó aszfaltburkolaton számtalan gépkocsi közlekedik és parkol a nap szinte minden órájában, többre hivatott ez a terület. A kiíró a különleges kerületi adottságokkal rendelkező, a többezres lakótelep és a kisvárosias beépítés határán található helyszín revitalizációját tűzte ki célul. Közvélemény kutatáson alapuló lakossági és vállalkozói igényfelmérést készíttetett, melyből leszűrt tanulságokat határozta meg a pályázat programjaként. A terület közvetlen szomszédságában gyermekintézménye, sportlétesítmények működnek, a környék lakosságának kereskedelmi ellátása sem kellően kielégítő, indokolt egy „kisközpont”, értelemszerűen egy kortárs, igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi fazont adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése.
Mire vágyik a sűrű beépítésű település lakója? Természetesen zöldre, csendre, nyugalomra, forgalommentes, biztonságos sétautakra, s lehetőleg olyan, a település léptékéhez illő kereskedelmi-szolgáltató központra, amely helyben biztosítja mindennapi igényeinek kielégítését. A városszéli plázák világméretű térhódítása megtört,a kereskedő egyre inkább igyekeznek helybe menni a vásárlóikhoz, ahogy ez mindig is volt, s ami miatt mozgalmas, városias bevásárló utcák, passzázsok alakultak ki, s váltak a települések központjaivá. Valami ilyen világot szeretnénk teremteni e kétféle település határán, mintául szolgálni a Főváros számtalan hasonló problémákkal küzdő területének.
A tervezett beépítés pince földszint és 3 emeletes. Kereskedelmi-szolgáltató épület és a zöld „domb” gyomrába helyezett élelmiszer áruház és kis üzletek térkompozíciója. A két tömegelem között húzódó, szűkülő, majd térré terebélyesedő passzázs, vagy bevásárló utca átlósan metszi a területet, lerövidítve a Tüzér és Kassák utcák közötti gyalogutat, találkozási pontot képez, lehetővé teszi a szabadtéri aktivitás mindenformáját. Jó időben a térre kitelepülő vendéglátóhelyek eleve hangulatot teremtenek, itt lehetne megrendezni a karácsonyi, népművészeti vásárokat, hétvégéken a reggeli órákban biopiacként, este akár szabadtéri műsoros rendezvények színhelyeként funkcionálhatna. A felmérés során jól megválogatott üzleteket, szolgáltatásokat javasoljuk kiegészíteni egy-két egyéb témával is. Javasoljuk például bicikli és napozóágy kölcsönzőt létesíteni, de a görkorcsolya és görsí, télen ródli és korcsolya is kapós lehet. A tér öble akár jégpályának is felönthető lenne. A „domb”-ról még nem is beszéltünk! Az év minden szakában a gyerekek kedvelt játszótere lehet, kis meredeksége a legkisebbeket sem veszélyezteti. Ideális tájolása optimális napozóhellyé teszi.
A helyszín elemzése kapcsán megállapíthatjuk, hogy a Pattantyús utca – Tüzér utca menti parkfelület átellenes oldali zöldfelülettel való összekapcsolása révén jelentős, budapesti városszerkezetben is meghatározó méretű parkot eredményez, amely nagyságrendjében vetekszik egy-két városi parkkal, például a Károlyi kerttel. A zöldsávban átkígyózó, padsorok között vezetett sétány mentén elhelyezett padok az időskorúak kedvelt pihenőhelyévé válhatnak, szinte nézőtérként szolgálnak a passzázs és a dombon zajló eseményekhez.
A tervezett épületben szintenként az alábbi funkciók kerültek elhelyezésre:
A pinceszinten : 98 gépkocsi állás, hulladék és göngyöleg mozgatás, az épületgépészet és az üzemeltetési raktárak helyezkednek el.
A terepszintből a passzázs két önálló tömegelemmé bontja a beépítést. A földszintes domb begyében az élelmiszer áruház, annak szolgálati bejárata, a garázs menekítő kijárata, valamint néhány kis üzlet helyezkedik el.
A földszint + 3 emeletes, átellenes oldali épület alsó 3 szintjén a különböző nagyságrendű üzlethelységek, szolgáltató egységek sorakoznak, központi aulatérre nyílóan. Utcaszintjén a gyorsidőtartamú szolgáltatások, mint például virágüzlet, fagyis, vagy a térre kitelepülő vendéglátó helyek, kávézók elhelyezése célszerű. A potenciális bérlők-bérbeadók területigénye az épület három üzleti szintjén maradéktalanul teljesíthető,a válaszfalak a plázákhoz hasonlóan többféle osztásrendben és elrendezésben építhetőek. A harmadik emeleten három csillag fokozatú sportszálló elhelyezését terveztük, amely egy belső tetőkert, átrium köré szervezve 19 darab egy-két-három és ötágyas, fürdőszobás szobaegységeiben, cca 45-50 fő egyidejű (busznyi) elhelyezését biztosítja. Értelemszerűen a javasolt elrendezés bármilyen más szállás jellegű funkcióval, mint idősek otthonával, kis szállodával, illetve kollégiummal is helyettesíthető. E szint közlekedését a Klapka utca felől nyíló, az üzletház érintése nélkül használható lépcső-lift szolgálja ki.
Az épület szerkezeti rendszere 8,10*8,10 méteres raszteren tervezett monolit vasbeton váz,mely úgy a parkoló kiosztáshoz, mint a kereskedelmi egységekhez ideális, gazdaságos méterrend.
A tervezett burkolatok, szendvics szerkezetű vasbeton falak, gyöngyházfényű simított vakolattal, alumínium – üveg függönyfal elemek és portálok kombinációi. A dombot határoló támfal tömör felületei, mellvédje, lépcső szerkezet mészkőlap anyagú.
A kültéri átrium fölé helyezett napelemek a használati melegvíz termeléséhez szükséges energiát támogatják, az előzetes információk szerint a távhőszolgáltatás a hőenergia ellátáshoz biztosított.
A pályázati kiírás bírálati szempontjai szerint a KSZT által lehetővé tett szintterület legalább 90%-os kihasználását szorgalmazza. Nem értünk egyet ezzel a szemponttal! Ez esetben egy, a mainál sokkalta nagyobb, környezetétől idegen, léptéktelen építmény születne, mely épp azt a célt nem szolgálná, melyet a kiíró és a közvélemény kutatási szakvélemény is sugall!
Az ékalakú épület szükség esetén további szintet is kaphat, ez még az a határ, amelyet építészeti szempontból megfelelőnek ítélünk. Marosi Miklós