2022.03.05.

Látványtervek készültek a sukorói családi házról

MEGBÍZÓ

Vatai Krisztián

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2021

BRUTTÓ TERÜLET

296 m2

A telek Sukoró északi részén, az Öreg-hegy délnyugati lejtőén, a felfutó utcák végén fekszik. Az utcában korábban kis méretű hétvégi házak lehettek, melyek napjainkban épülnek át családi házakká, így az elvadult kertek és a gondozott területek keverednek, alapvetően a buja növényzet dominál. A nagyjából észak-dél irányban futó utcában a földszintes magastetős épületek jellemzőek, de van kétszintes erősen üvegezett lapos modern tömeg is.
A telek a Fagyöngy utca felső torkolataként tárul fel, többi oldalán az erdős hegyoldal vesz körbe. A meredek terepben már az egyetlen lehetséges helyen korábban, jó házhelynyi platót alakítottak ki.
A tervezett házat a természeti környezet, a Velencei-tó látványa és a délnyugatra lejtő terep inspirálta. Az tájolási és terep adottságokat kihasználva, a meglévő fák helyzetét figyelembe véve az épületet a meglévő platón helyeztük el. Az alsó szinten mint talapzaton elhelyezett több irányban konzolos felső szint az előírások miatt magastetős, melyet az emeletre helyezett nappali funkciók belmagasságának növelésére és a blső látvány-térérzet fokozására használunk ki. Az utca felől üvegezett előtér és a konzolos tömeg alá helyezett gépkocsi beálló fogadja az érkezőt. A két szint homlokzatburkolatát tekintve is megkülönböztetve jelenik meg.