2021.06.29.

Használatbavételi engedélyt kapott a Budapest II. kerületi 2 lakásos lakóépület

MEGBÍZÓ

Felvinci Invest Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: AGD Kft. Bacsik Dávid
Épületgépész: Haan Studio Kft. Hargita Kristóf
Elektromos: ZonePlan Kft. Kapitor György
Tűzvédelem: BoSec Bt dr Gombik Károly

KIVITELEZŐ

Elfida Kft.
Projekt management: Míves Projekt Kft.

FÁZISOK

Vázlatterv: 2017-2018
Építési engedély: 2018
Kiviteli terv: 2019
Kivitelezés: 2019-2021

BRUTTÓ TERÜLET

630 m2

A telek Buda Rézmál részének délkeleti irányban, a Millenáris felé lefutó völgyében, a 30-70-es években beépült környezetben fekszik. A terület délkeleti irányban lejtős, az Alvinci és Felvinci utakra fűzött telkek szabadon állóan beépíthetők. A megengedett beépítés – jellemzően P + FSZ + 2EM + valamilyen tetőfelépítményt tesz lehetővé. A környezetében álló házak különböző stílusúak, az eklektikus-historizáló villáktól a Bauhaus épületeken át a mai társasházakig. Az utcákat koros fák szegélyezik a kertekben jelentős növényállomány található. Az épületből, de akár a terepszintről a budai vár látványa ragadható meg.
A tervezési terület az egykori Lövölde épület kertjét alkotta, ahol az Alvinci út felől feltöltéssel golyófogó dombot alakítottak ki, a terület közepét pedig lőtérnek mélyítették a Marczibányi térhez igazodó nagyjából vízszintes területté. A magasabban futó Felvinci út felől egy meredek rézsű maradt. A közvetlen felső szomszéd udvarán lévő Kollégium sportpályája miatt később a golyófogó dombhoz való töltéssel toldották meg a rézsűt, így kialakítva az Alvinci út felöli kb. 6 méter magas meredek mára már növényzettel benőtt földfalat. 2015-ben a tulajdonos a telek megosztása mellett döntött a felső telekrész értékesítésének segítségével egy szerény, az eredeti léptékhez képest jóval kisebb építési programmal újul meg a Lövőház épületegyüttese és az őt övező történeti park. A telekmegosztáshoz igazodó szabályozási terv készült, amely szerint a terület az Alvinci és Felvinci utak tengelyire feszített síkig feltölthető illetve az Alvinci úti golyófogó domb a helyén maradhat, a rajta lévő növényzettel. A hét új – kb. 1000 m2-es – telekből az alsó ötöt az Alvinci útról nyíló magánútról kell feltárni. A magánút, a felső két telek behajtói és a feltöltés 2017-ben elkészült, a használatbavételi engedélyeket megkapta.
A telek a rövidebbik oldalával néz az utcák felé, a hosszabbik olda pedig szerencsésen a lejtő és kilátás felé fordul. A Felvinci út felől szinte kettős fasor szegélyezi a telkeket, az Alvinci út felöl pedig a golyófogó domb zárja a területet, melyen szintén található pár méretes fa, az állapotukat természetesen vizsgálni kell. A felül szomszédos Káldor Miklós Kollégium 80 fős modern, téglaburkolatos épülete és a hozzá tartozó méretes sportpálya határolja. A vizsgált négy telek alján a szabályozási terv szerint, az Alvinci úthoz csatlakozó, a jellemző terepsíkhoz képest 1 – 2 méteres bevágásban megépített magánút tárja fel az alsó két telket, de rendelkeznek önálló utcai gyalogos bejáratokkal is.
A tervezett ház két-két lakása számára a lehető legjobb tájolást, elegendő fényt és a kellemes kertvárosias környezet maximális élvezetét nyújtja, kilátással a fent ecsetelt panorámára. A területen tervezett épületek hasonló 10 x 15 méteres szerkesztési alapokon, és tömegképzési elvek mentén, de az egyéni tervezési programokból fakadó változatossággal képeznek távolról egységes, közelről mégis változatos kompozíciót. Az épület homlokzati anyagok, korlátok, a kerítések, bejáratok és kerti támfalak tekintetében a tulajdonosok elkötelezettek az egységes szerkesztési elvek és anyaghasználat mellett.
Az épület földszintjének a lejtésből fakadóan a lejtő felé van homlokzata, a hátsó oldala földdel takart, így az 1. emeletek is rendelkeznek kertkapcsolattal. Jellemzően a földszint az egyik lakás és a felette lévő 2 emelet a visszahúzott tetőfelépítménnyel a második lakás. Ez lehetővé teszi akár az önálló külső gyalogos bejáratokat is. Az autóhoz kötött életforma miatt azonban a pinceszinti garázsok lakásokkal való közvetlen összekötését indokolja. Ezért a hasznos terület veszteség ellenére felvonóval bővített lépcsőházakat alakítottunk ki, amelyek az önálló gyalogos bejáratokat is szervezik, épületenként különböző szinteken a terepadottságoknak megfelelően.
A ház a hátsó oldalán inkább zárt, a lejtő és a keretek felé nyílik meg nagyméretű üvegezett felületekkel, melyeket horizontálisan erkélyek és teraszok tagolnak, egyben segítve a déli hővédelmét és árnyékolását. A lakások nappalival, három-négy-öt szobával, konyha-étkezővel, gardróbokkal és fürdőkkel kialakítottak. A nyílászárók beépített zsaluziával árnyékolhatók. Az épület a modern hagyományhoz híven kihasználja az épület ötödik homlokzatát a lapostetőt.
Az épület alatti pinceszint rejti a szükséges gépkocsi parkolókat és a lakásonkénti tárolókat, mely a lejtős utca alacsony pontjáról induló, épület előtti rámpán keresztül közelíthető meg.