.
.

Családi ház
Budapest XVI., 2012-2014

MEGBÍZÓ

Bartus Zoltán

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft. Szabó Zoltán
Épületgépész: Zolcontact Kft Bukta Zoltán

KIVITELEZŐ

Dezső István

FÁZISOK

Vázlatterv: 2012
Engedélyezési terv: 2012
Kiviteli terv: 2012
Kivitelezés: 2013-2014

BRUTTÓ TERÜLET

236 m2

A telek a kerület központjától északkeletre, a Szlovák úttól emelkedő dombon, mára már beépült környezetben fekszik. A terület déli irányban lejt, a talajszintről a tetők fölé nyúló fák látványa ragadható meg. A nagyjából északkelet-délnyugat irányban futó utak közt délkelet felé néző kertű telkek szabadon állóan, földszint + tetőteres lakóházakkal beépítettek, maximum 25 százalékos mértékben. Az utóbbi időkben telekösszevonásokkal kialakított nagyobb telkeken többszintes társasházak is megjelentek. A szomszédos épületek különböző korok termékei, jobbról magastetős kis épület a’80-as évek magyar háztáji terméke, balról túlméretezett társasház semmitmondó, szomorú tömeg. Szemben az utca túloldalán szintén társasház épül.
A tervezett ház leginkább a megrendelői szándék mentén alakult, mely a hosszú távú letelepedést célozza, két szülő és két gyermek számára szükséges terekkel, a lehetséges maximális kert és fénykapcsolattal. A tulajdonosok számára a letisztult egyszerű formák, világos funkcionális elosztás az elsődleges szempont.
Ennek megfelelően a ház, a lejtő felől tégla talapzaton álló három négyzetes tömeg, melyek lazán szerveződnek egységgé. A bejárat az oldalkert felőli üveggel fedett felhasadás alatt. Ahonnan belépve nappali és éjszaki terek világosan szétválnak, idézve a Gropius féle modern lakóház elrendezést. A terek többsége a kert és a kilátás felé fordul kijutást biztosítva a tégla burkolatú teraszon keresztül. A kert többszintű tájjellegű növényekkel beültetett lesz, segítve a talaj árnyékolását.