2021.02.25.

Elkészültek az autóipari alkatrész gyár bejáratokat jelző totemek

MEGBÍZÓ

Pata József Gépipari Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Helfrich Salamon, Muszasi Kft és Nagy Anna
Épületgépész: Koletár András
Elektromos: Koletár András

KIVITELEZŐ

Doneko Kft. és Pata Kft.

FÁZISOK

Vázlatterv: 2020
Építési engedély: 2020
Kiviteli terv: 2020
Kivitelezés: 2020-2021

BRUTTÓ TERÜLET

40 m2

A fajszi gépipari cég telephelyén épülő beavatkozások részben megépültek. A telek Fajsz északi részén, a település széli ipari területek és a lakóterületek határán, mára már beépült környezetben fekszik. A terület teljesen sík, a tervezett tetőtérből az épületek között nyíló táj látványa ragadható meg. A nagyjából észak-dél és kelet-nyugat irányban futó utakra fűzött telkek szabadon állóan, hagyományos paraszti kultúrához tartozó földszintes, 60-as évekbeli sátortetős és későbbi földszint + tetőteres, lakóházakkal illetve kis lejtésű tetőkkel fedett nagyméretű ipari csarnokokkal beépítettek.
A telken álló ház 2000-ben épült a gépipari üzem iroda és szociális épületeként és ilyen funkcióval működik ma is. Bejárata a Paprika utca felöl nyílik. Az épület jó műszaki állapotú és megfelelően karbantartott, a kertje kitűnik a környezetéből.
A meglévő ház bővítése egy elegáns vezetői iroda – titkárság miatt vált szükségessé, ami a meglévő épületben a szerkezeti méretek és a lépcső helyzete miatt túl nagy átépítéssel valósulhatott volna meg. A meglévő épületben így egy válaszfal bontása és a padlóburkolat részleges cseréje készül. A tervezett bővítés az előkertben álló szabadon formált pavilon mely az ajtónyílássá alakított meglévő ablakokon keresztül kapcsolódik az épülethez. A főbejárat marad a régi helyén, az utca felé nyílóan.
Tömege reflektál a bejárati kerti út bal oldalára tervezett acél lemez térplasztika emlékhelyre, a két tömeg együttese képez modern előteret a hagyományos tömegű épület előtt. Formálása, anyaghasználata az utca túloldalán pár éve épült Mártírok útjáról látható bővítésre utal.
A gyárterület kapuinál kivilágított látszóbeton-acél totemek kerültek elhelyezésre.