.
.

Mesepark
Alsóörs, 2012

MEGBÍZÓ

Cutourb Tanácsadó Kft.

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft. Szabó Zoltán

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2012
Engedélyezési terv: 2012

BRUTTÓ TERÜLET

Park 123 220 m2
Épület: 320 m2

A telek az Alsóörs feletti Csere-hegy keleti lejtőjén, egy elhagyott vöröskő-bánya területén fekszik. A szemben magasodó Somlyó-hegy és Kis-hegy között futó Alsóörs és Felsőörs közötti útról illetve délről a Alsóörs főutcájáról közelíthető meg aszfaltozott úton. A telek a falutól leszakadva szinte érintetlen természeti környezetben található. A keleti lejtő magaspontjairól a hegyek nyergei között a Balaton látványa ragadható meg. A felszínt a 2-15 méter magas, kibontott kőfalak szabdalják, teraszos jelleggel. A déli végen kő ülőssorokkal kialakított amfiteátrum található.
A mesepark bejáratát és a fogadó épületet a Z3 övezet felső határánál látható a legmagasabb kőfal, által körül ölelt tisztás északkeleti sarkában helyezzük el. Az aszfaltozott útról induló bekötő úton feljutva egy vízszintes vonalon a terület alsó és felső része is jól feltárható illetve dél felé haladva az amfiteátrum felső sorai érhetőek el. A kőfal felső peremén meglévő kilátó található.
A tervezett ház a megrendelői szándék szerint egy szerelt technológiával előállítható épület, mely a mesepark adminisztratív helyiségeit, kis éttermet illetve fedett foglalkoztatókat és teraszait foglalja magába. A vízszintes terepen ülő szabályos testet egy „L” alakú a bejáratnál kiteresedő közlekedő tárja fel. A közösségi terek a tisztásra, a kőfalra és a játszóterek felé üvegezett felületekkel nyitottak. Az épület előtti nagyméretű vörös kő terasz, mint váró és gyülekező hely szolgál. A játszószobák előtti faburkolatú fedett tér rossz idő esetén használható játéktér. Az épületen bronzszínű szerelt fémburkolat és ezzel egységes tető burkolat készül.
A mesepark területén a különböző témákra szabott szabadtéri játszóterek, kisvasút, csúszdák, drótkötél csúszópálya, babkert, meseházak stb. bújnak meg a fák között, a kőbányászat által kialakított „teraszokon”. A hozzájuk tartozó ideiglenes kerti épületek 2,5×2,5×2,5 méteres egységes kubusok a funkcióknak megfelelően elhelyezve és dekorálva.
A személygépkocsik a telek alatt futó aszfaltozott útra szervezett parkolókban helyezhetőek el. Az amfiteátrum később hasznosításra kerül, ezért illetve a terepadottságok miatt a parkolók kettéosztva kerültek elhelyezésre.