.
.

MIKROPO Székház
Budapest XIII, 2000-2003

MEGBÍZÓ

MIKROPO Rendszerház Kft.

ÉPÍTÉSZ

Buzgó és Göcsei Építészek Bt. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Munkatársak: Buzgó Csanád, Makláry Jenő
Statikus: Káldy János
Épületgépész: Szabó Levente
Elektromos: Kertész László

KIVITELEZŐ

RKB Építő Kft.

FÁZISOK

Elvi építési engedély: 2000
Építési engedély: 2001
Módosított építési engedély: 2001
Tender: 2002
Kivitelezés: 2003

BRUTTÓ TERÜLET

1 350 m2

A megbízó évek óta keresett számítástechnikai, de főként vizuáltechnikával foglalkozó magyar középvállalata számára ideális telephelyet. Az akkori belvárosi bérleményekben szétszabdalt cég gazdaságosabb működéséhez szükségessé vált egy megfizethető, rentábilisan üzemeltethető, praktikus ugyanakkor a cég high-tech image-t megjelenítő épületre. Az 50-100 főt foglalkoztató cégének szüksége volt 40 fő irodai munkahelyre a hozzá tartozó tárgyalókkal és kiszolgáló terekkel, bemutató területekre, szervizre, teherjárművekkel megközelíthető raktárakra, garázsra és parkoló helyekre. Korábbi munkakapcsolat révén bízott meg a megvásárolni kívánt mindössze 572 m2 területű telekre elvi építési engedély megszerzésével. Szabályozási terv hiánya és a gyors tervezési munka miatt nyílott lehetőség a telek beépítésére. A kerületi főépítésszel való korrekt munka és kedvező tervzsűrinek köszönhetően az épület a később elfogadott szabályozási tervvel konform, csak a minimális telekméret tekintetében ütközik. Azonban ha nem így alakul a frekventált területek telekárai miatt nem sikerülhetett volna még egy ilyen innovatív és sikeres cég számára sem saját épületet létrehozni.
A tervezett épület tömbjének jellege: a tömbben lévő épületegyüttesek zöme melléképület jellegű pusztán ideiglenes célzattal épített építmény. Kaotikus állapot jellemzi az egyes „kompozíciókat”, melyek általában kereskedelmi tevékenységet végző cégek telephelyei. A tömbben komoly, átgondolt, példaértékű épület nincs, illetve a GROUP4 telekkonglomerátum egy jól lehatárolt (2,5 méter magas tömör betonkerítéssel körülvett) része tűnik rendezettnek, a jövőnek szólóan építettnek.
A tervezett épületkörnyezetének szituációs leírása: az egyik szomszédos épület egy ott maradt lakóház, amit a szomszéd tulajdonos jelen formájában kíván fenntartani. Amennyiben a távoli jövőben mégis elbontásra kerül ezen épület, a helyére a telekméretet figyelembe véve 13 méter mély négyszintes épület építhető. A másik szomszédos telken jelenleg egy valószínűleg elbontásra kerülő épület áll, így ott egy beépíthető telek alakul ki, valószínűleg egy zárt sorú beépítés jön létre az utcában. A kihasználható, bevilágítható traktusmélységeket figyelembe véve a hátsó kertekbe nyúló, valamely oldalhatárhoz tapadó nyúlványokkal „L” alakú épületekkel. A megengedett maximum 16 méteres építmény magasságokat a telkek méretei miatt elérhetik.
A tervezett épület koncepcionális leírása: a Röppentyű utcával párhuzamosan a beépítési vonalon álló 11 × 21 méter alapterületű 12-13 méter magas fő tömeg a Röppentyű utcai szomszédos telekhez tűzfallal csatlakozik. Ez a tömör vég foglalja magába a kiszolgáló funkciókat. Az itt felfutó lépcsőház, lift és gépészet e tömegből kiálló elemeit egy könnyed szerkesztésű tetőfelépítmény-test fogadja. A ház az északi oldalon fekvő parkosított gimnázium tömbje felé nyit. A Rozsnyai utcában megmaradó rossz műszaki állapotú szomszéd épület tűzfala mellé biztonsági, statikai és vagyonvédelmi okokból vasbeton fal áll, annak magasságáig. Az első emeleten kinyúló híd-test köti össze a két tömeget. Az alatta kialakuló, Rozsnyai utca felől nyitott, 11 méteres udvar-sávban megy le a rámpa a garázsba, illetve közelíthető meg az épület. Felszíni parkolók kialakítására a Rozsnyai utca felől van lehetőség. A személyforgalmi bejárat a Röppentyű utca felöli szárazkerten átívelő hídon keresztül. A jelenlegi járda és a telekhatár közötti ötméteres, ma gazos, terület igényes, ápolt zöldterület lesz. A cég logóját az épület előtti szárazkertben helyezzük el.