.
.

Pasaréti villa átépítése
Budapest II, 2015-2017

MEGBÍZÓ

Pázsit Project Kft.

ÉPÍTÉSZ

BMG Építészek Kft.

SZAKTERVEZŐK

Statikus: Muszasi Kft./Szabó Zoltán
Épületgépész: Zolcontact Kft./Bukta Zoltán
Elektromos: BellaNova Kft./Máramarosi András
Tűzvédelem: BoSec Bt./dr. Gombik Károly

KIVITELEZŐ

Pázsit Project Kft.

FÁZISOK

Vázlatterv: 2015
Építési engedély: 2016
Kiviteli terv: 2016
Kivitelezés: 2016-2017

BRUTTÓ TERÜLET

460 m2

A telek Pasarét északnyugati részén, a Budagyöngye Bevásárló Központ háta mögött, már a háború előtt beépült környezetben fekszik. A terület teljesen sík, a nagyjából dél-nyugat észak-kelet irányban futó utcákra fűzött telkek szabadon állóan beépítettek. A megállapodott beépítés – jellemzően P + FSZ + EM + beépített magastető. Az épületek különböző korúak, stílusúak, a faverandás villától az eklektikus és bauhaus épületeken át a mai társasházakig. Az útszegélyeken koros, terebélyes fák állnak, a kerítések sűrű sövénnyel futtatottak. Az emeletről az épületek között nyíló fás környezet látványa ragadható meg.
A telken álló épület 80 éve épülhetett, egy vagy két család lakóházként. A földszint és emelet hasonló elosztású, különbség a belmagasságokban van az emelet javára. Utoljára kétlakásos társasházként üzemelt, a földszint hátsó része egy önálló kisebb lakás illetve az első része és az emelet egy nagyobb lakás. Lakásonként nappalival, konyhával szobákkal és vizes helyiségekkel. Az emelet déli sarkán egy terasz-erkélyt alakítottak ki. A telken áll még egy hasonló korúnak tűnő garázs-tároló melléképület. Az épület hangulatát a vadszőlővel befuttatott falak adták. Az épület a korának megfelelő műszaki állapotú és nagyjából karbantartott, azonban a mai követelményeknek már nem megfelelő, a kertjében álló hatalmas fenyőfák értéket képviselnek.
A meglévő ház átalakítása garázzsal, lifttel való bővítése az új tulajdonos igénye miatt vált szükségessé. Az új használati igény szerint a meglévő lépcsőházból nyíló két lakás kerül kialakításra a földszinten illetve az emeleten. Az épület szerkezete és magastetője megmarad, a belső elosztás változtatásán túl, új lift kerül beépítésre, mely közvetlenül a lakások közlekedőire nyílik. Az épület homlokzati nyílásai nagyjából megmaradnak, három helyen földszinti oszlopokra támaszkodó franciaerkélyt alakítunk ki. Az épület két elemmel bővül: a lépcsőház szűkössége miatt a földszinten, a meglévő kétszárnyú bejárati ajtó és előtető hasonló formában bővül, illetve az emeleti terasz kerül átépítésre, hogy az igény szerinti méret biztosítható legyen. Formailag a meglévő íves erkélyrésszel rokon, nagyobb ív készül kőburkolatú oszlopokkal és fa lamellákkal. A tetőre négy új szellőzőablak kerül.
A szükséges személygépkocsik számára az épülettől délnyugatra füvesített zöldtetővel fedett, terepszint alatti garázs készül. A rámpa a meglévő szgk. bejárathoz csatlakozik.