2020.02.11.

Lassan szerkezetkész az Alvinci és Felvinci utak közötti terület beépítése Budapest II. kerületében

MEGBÍZÓ

Felvinci Invest Kft., Alvinci Villa Kft., Zhang Xiao Long, Wardan Kft. Alvinci Projekt Kft.

ÉPÍTÉSZ

B.M.G. Építészek Kft. Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: AGD Kft. Bacsik Dávid
Épületgépész: Haan Studio Kft. Hargita Kristóf
Elektromos: ZonePlan Kft. Kapitor György
Tűzvédelem: BoSec Bt dr Gombik Károly

KIVITELEZŐ

Elfida Kft.
Projekt management: Míves Projekt Kft.

FÁZISOK

Vázlatterv: 2017-2018
Építési engedély: 2018
Kiviteli terv: 2019
Kivitelezés: 2019-2021

BRUTTÓ TERÜLET

5 x 630 m2

A telkek Buda Rézmál részének délkeleti irányban, a Millenáris felé lefutó völgyében, a 30-70-es években beépült környezetben fekszenek. A terület délkeleti irányban lejtős, az Alvinci és Felvinci utakra fűzött telkek szabadon állóan beépíthetők. A megengedett beépítés – jellemzően P + FSZ + 2EM + valamilyen tetőfelépítményt tesz lehetővé. A környezetében álló házak különböző stílusúak, az eklektikus-historizáló villáktól a Bauhaus épületeken át a mai társasházakig. Az utcákat koros fák szegélyezik a kertekben jelentős növényállomány található. Az épületekből, de akár a terepszintről a budai vár látványa ragadható meg.
A tervezési terület az egykori Lövölde épület kertjét alkotta, ahol az Alvinci út felől feltöltéssel golyófogó dombot alakítottak ki, a terület közepét pedig lőtérnek mélyítették a Marczibányi térhez igazodó nagyjából vízszintes területté. A magasabban futó Felvinci út felől egy meredek rézsű maradt. A közvetlen felső szomszéd udvarán lévő Kollégium sportpályája miatt később a golyófogó dombhoz való töltéssel toldották meg a rézsűt, így kialakítva az Alvinci út felöli kb. 6 méter magas meredek mára már növényzettel benőtt földfalat. 2015-ben a tulajdonos a telek megosztása mellett döntött a felső telekrész értékesítésének segítségével egy szerény, az eredeti léptékhez képest jóval kisebb építési programmal újul meg a Lövőház épületegyüttese és az őt övező történeti park. A telekmegosztáshoz igazodó szabályozási terv készült, amely szerint a terület az Alvinci és Felvinci utak tengelyire feszített síkig feltölthető illetve az Alvinci úti golyófogó domb a helyén maradhat, a rajta lévő növényzettel. A hét új – kb. 1000 m2-es – telekből az alsó ötöt az Alvinci útról nyíló magánútról kell feltárni. A magánút, a felső két telek behajtói és a feltöltés 2017-ben elkészült, a használatbavételi engedélyeket megkapta.
A telkek a rövidebbik oldalukkal néznek az utcák felé, a hosszabbik oldaluk pedig szerencsésen a lejtő és kilátás felé fordul. A Felvinci út felől szinte kettős fasor szegélyezi a telkeket, az Alvinci út felöl pedig a golyófogó domb zárja a területet, melyen szintén található pár méretes fa, az állapotukat természetesen vizsgálni kell. A felül szomszédos Káldor Miklós Kollégium 80 fős modern, téglaburkolatos épülete és a hozzá tartozó méretes sportpálya határolja. A vizsgált négy telek alján a szabályozási terv szerint, az Alvinci úthoz csatlakozó, a jellemző terepsíkhoz képest 1 – 2 méteres bevágásban megépített magánút tárja fel az alsó két telket, de rendelkeznek önálló utcai gyalogos bejáratokkal is. A felső két telek, a két utca közelíthető meg.
A tervezett házak két-két lakásuk számára a lehető legjobb tájolást, elegendő fényt és a kellemes kertvárosias környezet maximális élvezetét nyújtja, kilátással a fent ecsetelt panorámára. Az épületek az építési helyen belül, egymás takarásából részben kimozdítva helyezkednek el. Az épületek hasonló 10 x 15 méteres szerkesztési alapokon, és tömegképzési elvek mentén, de az egyéni tervezési programokból fakadó változatossággal képeznek távolról egységes, közelről mégis változatos kompozíciót. Az épület homlokzati anyagok, korlátok, a kerítések, bejáratok és kerti támfalak tekintetében a tulajdonosok elkötelezettek az egységes szerkesztési elvek és anyaghasználat mellett.
Az épületek földszintjének a lejtésből fakadóan a lejtő felé van homlokzata, a hátsó oldala földdel takart, így az 1. emeletek is rendelkeznek kertkapcsolattal. Jellemzően a földszint az egyik lakás és a felette lévő 2 emelet a visszahúzott tetőfelépítménnyel a második lakás. Ez lehetővé teszi akár az önálló külső gyalogos bejáratokat is. Az autóhoz kötött életforma miatt azonban a pinceszinti garázsok lakásokkal való közvetlen összekötését indokolja. Ezért a hasznos terület veszteség ellenére felvonóval bővített lépcsőházakat alakítottunk ki, amelyek az önálló gyalogos bejáratokat is szervezik, épületenként különböző szinteken a terepadottságoknak megfelelően.
A házak a hátsó oldalukon inkább zártak, a lejtő és a keretek felé nyílnak meg nagyméretű üvegezett felületekkel, melyeket horizontálisan erkélyek és teraszok tagolnak, egyben segítve a déli hővédelmét és árnyékolását. A lakások nappalival, három-négy-öt szobával, konyha-étkezővel, gardróbokkal és fürdőkkel kialakítottak. A nyílászárók beépített zsaluziával árnyékolhatók. Az épületek a modern hagyományhoz híven kihasználják az épület ötödik homlokzatát a lapostetőt.
Az épület alatti pinceszint rejti a szükséges gépkocsi parkolókat és a lakásonkénti tárolókat, mely a lejtős utca alacsony pontjáról induló, épület előtti rámpán keresztül közelíthető meg.