Park Hotel Pelikán
Szombathely, 2001-2002

MEGBÍZÓ

Csonka Tamás

ÉPÍTÉSZ

Virág Csaba és ZHJ Kft.
Virág Csaba és Z. Halmágyi Judit

SZAKTERVEZŐK

Munkatársak: Karácsony Ilona, Fehér Zoltán, Göcsei Sándor, Marosi Eszter
Statikus: Horváth Ferenc
Épületgépész: TEVIM Kft.
Elektromos: ArtVILL Kft.

KIVITELEZŐ

Kolozsi Zsigmond

FÁZISOK

Építési engedély: 2001
Kivitelezés: 2002

BRUTTÓ TERÜLET

5 000 m2

Megbízónk üzleti céllal megvásárolta a szombathelyi volt Gyermekmenhely 1905-ben épült épületegyüttesét, a hozzátartozó maradék parkterülettel együtt. Az emeletes főépülethez jobbról-balról egy-egy földszintes pavilon csatlakozik. Az épületegyüttes 1945 után, napjainkig gyermekkórházként üzemelt. A hajdani igényes parkterületet részben sporttelep céljára hasznosították, és sajnos az épület mögé közvetlen közelébe egy iskolát emeltek un. „modern” stílben melyet egy még kevésbé e helyhez illő posztmodern rondítvánnyal toldottak meg. Ezen épületek az épület udvari oldalát oly mértékig megközelítik, hogy szinte elveszett „parkban állósága”. A város felől azonban, szerencsére az épület feltárulkozása, térbehelyezkedése megőrizte nagyszabású mivoltát, a Pelikán téren a főbejáratra vezető enyhe szögben megtörő fasor, – különösen a tér remélt rendezése után, – impozáns megjelenést biztosít. Megbízónk ezen épületegyüttesbe egy háromcsillagos, igényes szállodát, étteremmel, bárral, bowling-pályával, valamint uszodát fitness termekkel, és esetleg később kis kaszinót is kívánna telepíteni. Építészetileg úgy gondoljuk helyesen megközelíteni a témát, hogy az épület volt értékeinek igényes rekonstruálása után az új épületrészeket teljesen mai szerkezeti és formai kialakítással illesztenénk a meglévő együtteshez, de úgy, hogy a hozzáépítések hangulatukban eklektizáljanak, tömegükben pedig úgy egészítsék ki a megvolt építményeket, mintha eredetileg is így tervezték volna azokat. Konkrétan:
– A főbejárat elé az érkező vendégek részére foyert kell elhelyezni, mely a kissé gótizáló eklektikus stílusban mint acél-üveg kápolna jelenik meg a főtengely meghosszabbításában. Ezen előcsarnok a recepciós pultot és egy drinkbárt fogad magába, a meglévő kerítéskapuzatot camuflage-ként meghagyva. E kapuzat és az előcsarnok közé üvegtetővel fedett kocsifelhajtót kanyarítottunk az érkező vendégek fogadására.
– A baloldali pavilont a vendéglátó-funkció miatt jelentősen meg kellett növelnünk, a külső falait és a fedélszékét meghagyva egy háromszintes tércsoport elhelyezésére nyílt lehetőség. A földszinten a bár és mellékhelyiségei, az alagsorban a 300 adagos főzőkonyha helyezkedik el, míg a fedélszék acélszerkezetű kiváltása révén egy galéria rész képződik. A teljes egybefüggő belső tér reményeink szerint nagyvonalú hatású lesz.
– A főépület felőli „U” alakú szárnyak közé egy görögkereszt alaprajzú acél-üveg teret képeztünk ki, mely a földszinti bár és az alagsori konyhaüzem közötti félszinten lévén mindkettővel viszonylag jó kapcsolatba kerülhet. E tér is szándékaink szerint eklektizáló megjelenésű lesz, kapcsolatban a meglévő szép fák közé telepített geometrikus formájú kerthelyiséggel.
– A jobboldali pavilonban apartmanok helyezkednek el.
– Az uszoda és a főépület alagsorának jobbszárnyában elhelyezkedő fitness helyiségcsoport a főépület hátoldalán, a két rizalit között elhelyezkedő kétszintes acél-üveg tetőzet, mely lehetővé teszi, hogy a főépület főszintjéről (földszintjéről) egy függesztett napozó-galérián át az uszodatérbe és a parkba be és ki lehessen látni. A medence maga a magas alapozási sík miatt lényegében egy az alagsor padlójára állított vasbeton doboz, melynek előcsarnok felé eső oldala biztonsági üvegfal, az érkező számára érdekes látványt biztosítandó.
A maradék „őspark” fáit lényegében megtartva, karba helyezzük ezeket, hogy további életüket biztosítsuk. Különösen értékes a főépület előtti 4 Liliodendron tulipifera, melyek most is szépen díszlenek. Egyébként a területet újonnan befüvesítjük, a bejáratok körül néhány díszvirágágyat létesítve. A kerítéseket saját stílusukban helyreállítani tervezzük, új kerítés a kocsifelhajtó körül készülő üvegtáblás kerítés.   Virág Csaba