Felvinci Villapark
Budapest II, 2004-2010

MEGBÍZÓ

Felvinci Villapark Kft.

ÉPÍTÉSZ

Virág Csaba Építésziroda Kft.
Virág Csaba, Fehér Zoltán és Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Statikus: CAEC Kft.
Épületgépész: TEVIM Kft.
Elektromos: KeleVILL Kft.
Kertész: Land-A Kft.

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2004
Építési engedély: 2004
Második építési engedély: 2006
Kiviteli terv: 2007
Kivitelezés: 2007-2010

BRUTTÓ TERÜLET

8 000 m2

A tervezési terület a budapesti Rózsadomb reprezentatív, szép fekvésű területe, melyről nagyszerű kilátás nyílik a Főváros belterületére, a várost kettészelő Dunára és jobbra-balra a környező dombokra. A terület, a Felvinci utca felé erősen lejtős 25,39 méter a szintkülönbségű. A lejtő lényegében amfiteátrum szerűen, vagy kagylóhéjszerűen délre tájolt. A telken jelenleg egy gyenge szocreál stílusban fogant BM óvoda – bölcsőde épület helyezkedik el, melyre bontási engedéllyel bírunk. Ez az épület, a stílus szabályai szerint vízszintes, hegybe vájt teraszokra helyezett, ami hatalmas bevágásokat és támfalakat eredményezett, tönkretéve a domboldal kellemes lankáját. Az a javaslatunk és tervünk, hogy e durva bevágásokat, e természetrongálást rekultiválnánk, helyreállítva régi térképek alapján az eredeti domboldalt, majd házainkat ez eredeti domboldalra telepítenénk. Az új épületek egyébként zömmel az eredeti terepszintre települnének, a lebontott ház helyén helyreállított domboldal a „Villapark” parkját képezné.
Építészeti koncepciónk szerint, 4 darab villaépületet egy íves karéjban tervezzük elhelyezni, a Felvinci utcától indulóan, fölfelé emelkedő sorban, egyenként 9,5 m magassággal. Ez az elhelyezés lehetővé teszi, hogy a háromfogatú, kissé trapéz alakú épületek minden igényes lakásából a teljes panoráma élvezhető legyen, az épületek lehetőség szerint a termett talajon „ülnek”, a telek délre eső rekultivált része pedig kellemes parkul szolgál a lakók számára. A két első ház gyalog-bejárata a Felvinci utcáról, a két fölsőé pedig gyaloghíddal a Bimbó útról nyílik. Az épületek alatt a Felvinci utcáról megközelíthető gépkocsi-tároló helyezkedne el, lakásonként 1,5 személygépkocsit számítva. E parkoló-garázs lassan követi az épületek emelkedő sorát. A négy villaépület kilátás felőli homlokoldala 1,5 m széles íves terasz, melynek épületenként „S” alakú vonala egy nagyvonalú hullámzó mellvédsorral fogja össze az épületeket. A legfelső épület tükörkép. Épületenként 11-11 lakás készül.
Az épületek homlokzata fehér nemes-vakolat, élénk színű kerámia díszítéssel. A homlokoldal nagyméretű toló-üvegfal. A hullámzó teraszkorlát rozsdamentes acéllemez és alu könyöklőcső. A terasz-elválasztások zöld színű biztonsági üveglapokból készülnek. A teraszokat fényvisszaverő roló árnyékolja le, önműködő szabályozással.
Az épületek előtt kagyló alakú rézsűs parkfelület terül el, kapcsolódva a földszinti lakások tágas teraszához. A telek alsó részén, a meglévő teraszozást kihasználva, íves támfallal körülvett két vízszintes terasz-játszótér helyezkedik el. A két teraszfelület közötti megtartott terméskő támfal sarkán az ott lévő szobrot természetesen megtartjuk, az íves új támfal kanyarulatában pedig kisebb medence és magasra emelkedő vízsugarú szökőkút lenne. Az épületek említett karéjos elhelyezése reprezentatív kagylóformájú összefüggő zöldterületet hagy szabadon, mely szervesen kapcsolódik az elegáns Felvinci utca 27 számú, volt Karády-villa parkjához, ezen épületet helyezve a karéj fókuszába. Az az elképzelésünk, hogy a Rózsadomb elég sűrűn beépített övezetében e ponton, nagyobb szabású parkterületet körülölelő, visszafogottan nagyszabású épületegyüttes jelenjen meg.   Virág Csaba