SOTE Kútvölgyi Klinika PET-CT Központ
Budapest II, 2005

MEGBÍZÓ

PROCONT Kft.

ÉPÍTÉSZ

Virág Csaba Építésziroda Kft.
Virág Csaba és Göcsei Sándor

SZAKTERVEZŐK

Orvostechnológia: Kerese János

KIVITELEZŐ

FÁZISOK

Vázlatterv: 2005

BRUTTÓ TERÜLET

1 100 m2

A SOTE Kútvölgyi úti Klinika Pázmándi Margit által tervezett „újabb”, ’70-es években épült épületének Kútvölgyi úti, szögben metszett, első emeleti végét kaptuk meg tervezési területnek. Itt kerülne kialakításra a PET-CT diagnosztika, mely két részből tevődik össze a PET-CT és a CT vizsgálóból és a hozzájuk tartozó kiszolgáló terekből.
A PROCONT Kft. által összeállított program alapján a szükséges terek 490 m2 területet igényelnek. A rendelkezésre álló fenti terület 406 m2, megtartva kültérrel közvetlen kapcsolódó lépcsőházat, mely szükség esetén menekülési útvonalként is működhet. Ezért az épület meglévő szerkezeti és funkcionális rendszerét tiszteletben tartva, a korábbi széles várófolyosóból a két részleg számára közös, az adott körülmények között lehető legnagyobb méretű belső váróteret alakítottunk ki (alaprajzon zölddel), melynek igényes belsőépítészeti kialakítása, utal a használt technológia magas fokára, s így kellő nyugalmat és biztonságérzetet ad a betegek számára. A használt színek, formák a mobiliák tömegmérete, a világítás sokrétűsége mind-mind e hatás fokozását szolgálja (lásd a képeken). A váróba belépve baloldalt irattároló beépített szekrénysor elé telepített elosztó pult szükség szerint két, három irodai munkahellyel és várakozók számára változatos ülőhelyek láthatók mindkét részleget kiszolgálva. Továbbhaladva a várótér két, a vizesblokkot közrezáró, PET-CT és CT részleg közlekedőjére oszlik.
A PET-CT részlegben (alaprajzon lilával) használatos „aktív” technológia miatt ez a részleg a távolabb eső területen zárt közlekedővel elkülönül csak a személyzeti „inaktív” bejárata kapcsolódik a közös várótérhez. A betegek aktiválása, vizsgálata és inaktiválása történik, közben e zárt területet nem hagyhatják el, ezért wc és mozgássérült wc innen elérhető. A személyzeti öltöző fekete-fehér rendszerű a személyzet ezen keresztül juthat ki-be a az aktív és inaktív terek között.
A CT részleg (alaprajzon mályva színnel) közvetlenül kapcsolódik a várótérhez, csak a személyzeti terei különülnek el. A betegek számára kialakított wc csoport a közös váróteret szolgálja ki.
Az építési munkák a meglévő teljes belső szerkezetig történő elbontásával indulnak. A helyiségeket falazott válaszfalakkal illetve az aktív tereket vasbeton falakkal alakítjuk ki. Új padlószerkezetek készülnek, melyekben a berendezések ellátására erős és gyengeáramú kábelcsatornákat építünk ki lehetővé téve a későbbi fejlesztések miatt szükségessé váló utólagos szerelési munkákat is, bontás nélkül. A jelentős szellőző és klíma gépészet illetve világítás számára álmennyezet készül így a terek végleges belmagassága 260-280 centiméter lesz. Természetesen a meglévő mindkét oldali természetes világítás a nyílászárók cseréje után megmarad, így a munkahelyek, szociális helyiségek világosak lesznek. Az egyes részlegek belső folyosói felett már csak a lapostető van, így lehetőség nyílik tetőfelülvilágítókkal a természetes fény bejuttatására a ferdén metszett végfal melletti helyiségek és a közlekedők számára is.